E foarte ușor să fiu entuziasmat de filmele Marvel, așa că, în cazul Avengers: Age of Ultron, am decis să scriu despre film după a doua vizionare. Dacă prima a fost în IMAX, alături de zeci de oameni, într-o sală foarte plină, a doua a avut loc într-o sală cu maxim alte 10 persoane, așa că n-am avut niciun stres în a vedea ce a făcut Joss Whedon în a doua parte Avengers. N-o să scriu despre evenimentele importante din film, pentru că vreau să vă conving să-l vedeți într-un cinema.
Whedon a avut dificila sarcină de a face toate personajele de pe poster relevante atât pentru fanul Marvel, cât și pentru cei care n-au mai urmărit filme din acest univers cinematic de la primul Avengers încoace. Astfel, există trimiteri atât către filmele din perioada 2012 – 2014, cât și către marele film care a adunat toți supereroii în 2012. Odată rezolvată această problemă, Whedon s-a putut ocupa de creionarea celor 3 personaje noi: Quicksilver, Scarlet Witch și Ultron și de nașterea androidului The Vision.
Marvel s-a chinuit rău cu personajele negative, singurele proeminente fiind Red Skull din primul Captain America (asta pentru că Hugo Weaving chiar știe cum să construiască un antagonist) și Loki (Tom Hiddleston), despre care nu cred că mai e nevoie să detaliez. Ultron este al treilea personaj negativ despre care consider că va rămâne în memoria colectivă a fanilor Marvel. James Spader îi oferă vocea de care avea nevoie, în timp ce responsabilii de grafică 3D i-au oferit o serie de microexpresii care îl fac destul de plăcut audienței, dar nu atât de mult cât să nu-l antipatizeze până spre finalul filmului. Singura informație pe care o dau despre Ultron este că are o personalitate ruptă din cea a lui Tony Stark, de unde și natura savuroasă a conflictului.
Quicksilver și Scarlet Witch au fost pentru foarte mult timp în atenția fanilor benzilor desenate, atât din punct de vedere al poveștii lor într-un univers Avengers, cât și din cel al înțelegerilor dintre Marvel și 20th Century Fox (cei care dețin franciza X-Men). După ce s-a ajuns la o înțelegere între cele două entități, toată atenția s-a îndreptat înspre capacitatea lui Kevin Feige (șeful Marvel) și a lui Joss Whedon de a oferi publicului un Quicksilver la fel de captivant precum cel din X-Men: Days of Future Past. Age of Ultron are un Quicksilver foarte relevant, în contextul universului Marvel. Spre deosebire de Days of Future Past, Quicksilver-ul cu accent est european are momente în care trebuie să își tragă răsuflarea, să arate că e uman. Aaron Taylor- Johnson rupe bine accentul slavic și oferă temperamentul impulsiv de care personajul avea nevoie.
O surpriză plăcută a fost Elizabeth Olsen și interpretarea sa a personajului Scarlet Witch. Un membru Avengers cu o putere atât de mare putea să cadă în extrema unei interpretări dominată mai mult de nimicirea adversarilor, decât de construirea unui personaj credibil. Cu toate acestea, Elizabeth Olsen portretizează partea rațională a cuplului pe care îl formează cu Aaron Taylor-Johnson. Dincolo de relația foarte apropiată pe care o are cu fratele ei, Scarlet Witch este responsabilă de toate belelele prin care membrii Avengers trec după ce Ultron este adus în scenă. Deși au apărut clipuri care arată cât de cât cum îi dă peste cap, e mai bine să vedeți singuri despre ce e vorba.
Restul personajelor continuă acțiunea filmelor de sine stătătoare din perioada 2012 – 2014. Captain America își continuă procesul de adaptare, Thor e în căutarea sceptrului lui Loki (pe care l-am văzut la finalul Captain America: Winter Soldier), Bruce Banner e BFF cu Tony Stark și lucrează în laboratorul său, personajul lui Downey Jr este în continuare obsedat de tehnologie, de unde rezultă nașterea lui Ultron, Black Widow e mâna dreaptă a lui Captain America în noul SHIELD, iar Hawkeye surprinde cel mai mult prin viața secretă pe care o protejează.
L-am lăsat pe The Vision la final pentru că este cel mai complicat de explicat, întrucât “nașterea” sa adună foarte multe elemente ale Universului Cinematic Marvel. Încă de la aflarea veștii că Paul Bettany va lăsa cabina de înregistrări și va purta niște colanți pentru a-l interpreta pe The Vision, mi-am format așteptări mari atât de la actor, cât și de la importanța rolului personajului său. The Vision are un rol esențial în distrugerea lui Ultron și oferă un moment destul de profund pentru un film cu supereroi, iar Bettany s-a descurcat admirabil în colanți.
La capitolul producție, CGI, coloană sonoră și efecte nu am găsit nimic de reproșat, deși în firul narativ există niște secvențe puse acolo doar pentru a genera publicului o emoție anume. Sunt absolut sigur că filmul va aduce critici din partea celor care se așteptau la ceva diferit față de primul Avengers, însă Joss Whedon oferă exact ceea ce trebuie: o evoluție necesară și o încheiere pe cinste al capitolului al doilea din Universul Cinematic Marvel. Neapărat de văzut într-un cinema!
Leave a Reply