Lună de lună, aproximativ 55 de lei pleacă din contul meu către cei de la Adobe. La prima vedere, de banii ăștia ai zice că am acces doar la Photoshop și Lightroom. Dacă ar fi doar atât, 55 de lei pe lună ar fi în continuare o sumă foarte decentă pentru a nu te mai chinui cu soluții piratate. Numai că Adobe nu pare să stea locului.

Cel mai bun loc în care se poate vedea acest lucru este în zona de mobile. Da, poți folosi Adobe Lightroom Mobile în mod gratuit, dar opțiunile de editare sunt foarte limitate. Cu un abonament primești editare RAW, mai multe instrumente de editare, sincronizare a fotografiilor în cloud, plus spațiu de stocare.

În momentul în care a fost lansat, Adobe Lightroom Mobile era o glumă în comparație cu mult mai capabilul Snapseed (care este și gratuit). De câțiva ani încoace, Adobe a ascultat de comunitate și a adăugat noi funcții. După update-ul de ieri, când au adăugat funcția de corectare a aberațiilor cromatice și Healing Brush nu prea mai există motive de a folosi versiunea desktop*.

În contextul în care evenimentele importante se petrec mult mai frecvent, vezi protestul de ieri, e foarte important să pot fotografia RAW cu aparatul, să transfer pe mobil și în alte 30 de secunde să am rezultatul final. Iar pentru asta chiar merită să dau 55 de lei pe lună.

*Dacă nu luăm în calcul funcțiile de file management.

SaveSave