Categories
Cotidiene

Acțiunile statului ca metaforă

Mi-am adus aminte de o fază de când locuiam în Buzău. Eram undeva prin zona stadionului și așteptam pe cineva. Pe partea cealaltă a străzii, vedeam un cerșetor undeva la 60 de ani cum mergea lent, mecanic și cerea bani celor care treceau pe lângă el.

Era genul ăla de cerșetorie din inerție. Omul rămăsese doar cu motivația de a pune un picior în fața celuilalt, de a ține mâna întinsă și de a îndruga cuvinte numai de el știute.

Cât timp am stat cu ochii pe el, s-au întâmplat două chestii. Prima a fost întinderea unei bancnote din partea unei doamne de vârsta a treia. Cerșetorul s-a oprit pentru moment, a schițat o luminare a feței și și-a continuat drumul.

A doua fază a rămas mai bine în memorie. Din sensul opus deplasării cerșetorului veneau trei băiețași. Fix în fața lor s-a întâmplat ca cerșetorul să se împiedice. Unul dintre băiețași ia întins o mână, l-a ridicat pe cerșetor, iar cu cealaltă a făcut o minunată incursiune în buzunarul cerșetorului, de unde a luat din puținul pe care îl strânsese.

Remind you of anything?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.