Nu e versiunea completa, ci una mai simpla, un fel de Coca Cola Zero sau “cu doar doua calorii”. Daca tot am folosit-o, macar sa spun cateva lucruri despre ea:
1. Instalarea: n-am recurs la CD, am intrat direct pe site-ul Ableton, am bagat codul si am descarcat ultima versiune. In cateva minute imi aparea splash-ul programului si ma bucuram ca pot sa explorez ceea ce poate sa-mi ofere un program care cu siguranta nu ingrasa. De aici au inceput problemele: primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa autorizezi programul, lucru pe care cu incredere l-am desfasurat, si sa astepti cuminte sa-ti incarce toate sunetele (ar trebui sa te duci sa mananci, faci o scurta plimbare etc). Eroare: n-a reusit sa-mi incarce toate sunetele, asa ca nu am avut de unde sa aleg atunci cand am decis sa ma joc cu sunetele.
2. Interfata: aceleasi doua ecrane ca ale programului complet:
Cei care au mai utilizat Ableton vor sti cum sa se descurce, iar cei noi vor invata destul de repede. Ableton are grija de utilizatorii noi si ii intampina cu tutoriale si o fereastra in partea din stanga-jos in care le este explicat totul (un mare plus pentru asta).
3. Optiuni. Aceasta parte este probabil cea mai interesanta pentru cei care urmaresc sa cumpere un program de productie muzicala (DAW – Digital Audio Workstation). Vestile nu sunt prea bune (mai ales ca am lucrat pe programul mare si unele lucruri mi se par de-a dreptul imposibile): limitarile sunt foarte stresante si omoara putin procesul creativ.
Primul lucru de care te vei lovi este numarul limitat de efecte audio pe care poti sa le introduci in PROIECT: 6 (sase). Lucrul acesta e o problema foarte grava pana te prinzi de faptul ca Lite iti permite sa folosesti doar 8 canale (MIDI, Audio sau combinate). Amestecand toate aceste trasaturi limitate cu numarul relativ mic (repet, nu mi s-au autorizat toate instrumentele) de sunete, incepi sa-ti dai seama pentru ce este facut acest program: ma gandesc la inregistrari, editari si adaugare de cateva efecte, muzica de background si inserarea catorva efecte.
Deci ceva nu foarte complicat, care sa-ti genereze cateva sunete placute si care sa insoteasca foarte bine materialul video filmat cu camera pe persoana fizica. Aseara m-am jucat un pic cu el si intr-o jumatate de ora am conceput asta:
PS: Sunt convins ca voi puteti sa scoateti mai mult.
Leave a Reply