CarPlay mi se pare una dintre cele mai mișto lucruri pe care Apple le putea face pentru șoferi. Începând cu iOS 12, serviciul este compatibil cu hărțile 3rd party (Google Maps și, mai important, Waze). iOS 13 va aduce câteva schimbări pe care abia aștept să le am în mașină.

Dashboard View este cea mai importantă modificare. N-am nevoie de hartă pe tot ecranul, așa că adăugarea butoanelor Play/Pause și Next este foarte bună. N-am butoane pe volan, iar unitatea media nu are butoane pentru a controla muzica, deci cu atât mai nerăbdător sunt pentru lansarea iOS 13 în Public Beta, undeva în luna iulie.

A doua chestie importantă este rularea independentă a aplicațiilor. Până la iOS 12, aplicațiile rulau într-un soi de “extended display” – ca atunci când ai două monitoare și împarți ferestrele de Photoshop între ele. Dacă pasagerul din dreapta vrea să folosească Safari pe telefonul conectat la unitatea media, interfața din bord trece automat pe homescreen. Odată cu iOS 13, această problemă dispare.

Ultima chestie pe care o aștept este update-ul minor de look. Fonturi mai plăcute, iconițe mai polișate. Pe scurt, chestiile mici care fac un tablou să arate bine.

Apple CarPlay, versiunea iOS 12
apple carplay ios 13
Apple CarPlay, versiunea iOS 13. Foto via AppleInsider