Undeva, într-un sertar, un Nokia N73 roșu, cu cameră de 3.2 megapixeli și optică Zeiss încă speră că îl voi folosi măcar câteva zile. Din păcate, la fel ca Vama Veche, Nokia nu mai e ce a fost. Din fericire, finlandezii i-au luat din nou pe producătorii de la Zeiss lângă ei.

Pentru cei care nu fac selfie-uri decât cu un iPhone, aflați că, în urmă cu 10 ani, Nokia dădea tonul în materie de calitate a camerelor foto de pe telefoanele mobile. Totul a început cu Seria N90 și a culminat cu modelul Lumia 1020, când Nokia era deja în curtea Microsoft.

Nokia N90 (2005) și Nokia Lumia 1020 (2013)

Azi, lucrurile sunt un pic diferite. Telefoanele Android domină autoritar piața ca volum, iar elementele distincte sunt din ce în ce mai mici. Mai mult, Huawei joacă deja cartea asocierii cu un brand foto (Leica), iar Samsung, LG, HTC și Sony pun camere foarte bune în telefoanele lor.

Împreună cu Zeiss, Nokia are două opțiuni. Prima dintre ele este și cea mai ușoară: un sistem de camere duale, cu bokeh digital, în ton cu ceea ce vedem la marii jucători. Scăpările de pe net indică tocmai acest lucru, așa că în toamnă ar trebui să vedem primul smartphone Nokia cu camere Zeiss și Android.

Însă, pentru a scoate capul din marea de producători de telefoane ce adoptă aceeași tehnologie, Nokia ar putea să rafineze senzorul de pe vechiul Lumia 1020. Este unul dintre cei mai mari senzori puși vreodată într-un telefon (1/1.5″) și, drept urmare, unul dintre cei mai apreciați. Camera de pe Lumia 1020 a fost lăudată prin mai toate publicațiile, așa că Nokia are o bază de unde poate construi următorul sistem. Panasonic a demonstrat că este posibil ca un senzor de 1 inch (adică ce găsim pe seriile RX de la Sony și TZ de la Panasonic) să fie integrat într-un smartphone. Cum japonezii nu au o reputație în piața de telefoane, Nokia se poate instala confortabil pe această nișă.

A doua variantă este și cea pe care o aștept undeva în viitorul îndepărtat. Până la urmă, Nokia trebuie să miște volume pe toate continentele pentru a face din acest come back un succes. Însă pasionatul de fotografie din mine vrea ca Nokia să uimească din nou cu o cameră foto potentă, creată în colaborare cu Carl Zeiss și integrată într-un smartphone frumos desenat. Cine ar fi nebun să dea $600 pe 3 obiective ce se atașează pe un iPhone?


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

1 Comment

Adi · August 1, 2017 at 11:51

Finlandezii? Mai curand chinezii..

Leave a Reply

Related Posts

Tech

Am rămas cu 3 lucruri după conferința Apple

La ora locală 10, Tim Cook a anunțat următoarele generații de produse: Apple Watch Series 3, iPhone 8, 8 Plus, X și Apple TV 4K. Deși multă lume se concentrează pe cât de dezamăgitoare este Read more…

Tech

Nokia 5 review: plăcut surprins

Am ales să public review-ul Nokia 5 în ziua în care Apple anunță următoarele iPhone-uri dintr-un simplu motiv: nu ai nevoie de un buget de +3000 lei pentru a avea un smartphone decent. Următoarele rânduri Read more…

Tech

Pe 12 septembrie vedem noul iPhone

Dacă v-ați săturat de torenții de știri și de zvonuri despre cum va fi următorul iPhone, aflați că, pe 12 septembrie, Tim Cook ne va izbăvi cu un anunț oficial. Mă rog, cel mai probabil Read more…