Astăzi vedem calculatoare în toate formele: desktop-uri, laptop-uri (şi aici intră o familie foarte mare), tablete şi telefoane mobile. Practic nu eşti niciodată departe de un calculator şi aproape în permanenţă suntem conectaţi la tot felul de reţele sociale. Dacă ne întoarcem în timp realizăm cât de mult au evoluat acestea. Vă mai aduceţi aminte de primul calculator?

Eu da. Eram foarte mic şi mama trebuia să dea o fugă până la serviciu şi cum nu avea cu cine să mă lase acasă m-a luat cu ea. Dacă eşti din Buzău nu se poate să nu cunoşti pe cineva care să nu fi lucrat la Contactoare, o clădire mare care astăzi e jumătate ruinată (deh, capitalism de succes), plină de camere la rândul lor plină de birouri. Cum eram un fan al desenelor animate, mama m-a pus în faţa unui monitor monocrom pe care pâlpâia acea bară care te ghidează în scris. Puteam vedea clar pixelii şi pentru moment eram foarte fascinat – un ecran negru şi o bară verde, genial! După câteva minute m-am plictisit, dar am primit indicaţii să apăs pe butonul ala lung şi să văd ce se întâmplă. Minune: bara s-a mutat în dreapta şi a lăsat în locul alteia care acum nu pâlpâia. În gândul meu am zis un sinonim de-ale lui FTW şi de atunci am fost pasionat de calculatoare.

Deşi pasiunea pentru calculatoare poate fi o formulare amplă, dacă restrâng ajung la concluzia că pe mine m-a pasionat grafica lor. Primul joc practicat? Eternul Solitaire, fireşte. Apoi mi-am diversificat aria de jocuri şi am continuat cu Bomberman, Diablo, Red Alert şi Diablo 2.

Binenţeles că au urmat sălile de net cu Counter-Strike, Diablo 2 Online, FIFA, DotA şi World of Warcraft. Apoi ne-am dat toţi pe social media şi de atunci o ardem în tweetmeet-uri. Ce folosesc acum? Un bătrânel din 2007, pe nume Packard Bell care e rănit dar luptă în continuare.

De ce am rupt o pagină din jurnal şi am lipit-o de blog? Pentru că Sorin Rusi este curios din fire şi vrea să ştie cum a fost primul vostru encounter cu atât de banalul calculator de azi. Şi pentru asta aveţi şansa să vă alegeţi cu un monitor AOC E2243FW (pe care l-am văzut şi pot spune că e foaarte tare, dar nu mai spuneţi la nimeni). Regulamentul oficial poate fi citit pe blogul său, dar în esenţă trebuie să fiţi blogger cu posturi la activ şi cu dorinţă de a câştiga un monitor bun.

Voi cum aţi reacţionat când aţi auzit pentru prima dată zgomotul unui hard drive?


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

1 thought on “Vă mai aduceţi aminte de primul calculator?”

andrei · September 4, 2011 at 12:58

misto

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Îmi place când Waze ne ferește de propria prostie

Duminică m-am întors în București pe o ploaie absolut oribilă. Știți voi: aia care necesită ștergătoarele la viteză maximă și cel mult 70 km/h în afara localității. Cu toate astea, tot am dat de imbecili Read more…

Cotidiene

Dacă aș fi primar (4)

Bine ați venit în seria de articole care nu propun autostrăzi suspendate, revoluție în trafic în 6 luni și zone metropolitane! Articolele “Dacă aș fi primar” cuprind idei simple, care pot îmbunătăți vizibil bunul mers Read more…

Cotidiene

România Liberă și Mediafax au aflat că ungurii l-au omorât pe Mihai Viteazul

Cum stăteam eu așa pe Facebook și mă uitam cum rămânem fără miniștri, văd o știre de la România Liberă care dă ca sursă pe Mediafax. Știrea? Papa Francisc acceptă teoria Big Bang. Știrea e Read more…