Mă bombardează știri din toate părțile. Cică FMI nu mai vrea să întoarcă buzunarele spre noi. Apoi aflu că mult așteptata magistrală 5 va fi mult așteptată în continuare. La fel se întâmplă și cu autostrăzile.

Ora 23:30. Tocmai ce am terminat de văzut Mizerabilii la AFI. Sar într-un taxi și pornesc spre casă. Șoferul este surprinzător de deschis la discuții, dar nu vorbește despre Băsescu sau ce i-a făcut statul. Mă uit atent la el și cu fiecare stâlp de iluminare văd că e neobișnuit de îngrijit pentru un taximetrist. “Nu cu asta mă ocup”, începe “dar asta fac momentan”. E căsătorit de vreo 12 ani și are un băiețel.

“Am lucrat în armată mulți ani, am călătorit prin toată Europa”. Îmi spune că a făcut de toate, “numai crimă și viol nu”. Trece din nou la taximetrie, spune că este cel mai calm șofer din lume, nu înjură, ba chiar le mulțumește celor care îi aruncă vorbe jignitoare. Râde și spune că asta îi enervează și mai mult pe ceilalți șoferi. Ne oprim la un semafor. Așteptând culoarea de pornire îmi spune că a reușit totul prin forțe proprii, că are un magazin, de-aia nu a renunțat atunci când a plecat din armată.

Asta se întâmpla în urmă cu doi ani. Imediat am făcut legătura, iar el mi-a confirmat: “Da, tăierile salariale de 25%, care la noi au fost de vreo 40%. Gândește-te cum e să plătești la bancă jumătate din salariu, iar luna următoare abia să ai bani de mâncare”. De-asta a și plecat din armată. “M-am gândit că am magazinul, iar în București dacă te ții de taximetrie în București, poți face bani”.

Până a terminat de spus ultima propoziție deja ajungeam la adresă. Am urcat 5 etaje, într-un apartament în care eu mă întrețin pe mine. Fără familie, fără implicări inutile și fără grija unui credit. Și câteodată mă gândesc că e greu… Oare?

PS: Nu e prima dată când mă intersectez de poveștile oamenilor în uniformă. Acum vreo doi ani statul le-a tras-o grav unor oameni care toată viața au urmat un set de reguli impuse de către superiori. În puținele cazuri știute de mine oamenii respectivi au găsit forța de a continua.

Categories: Cotidiene

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Gagica lui Dragnea e o falsă problemă

Văd că lumea a rămas după marele Congres doar cu ideea că e nasol să umbli cu o tipă mai tânără cu 30 de ani decât tine. Ceea ce, în contextul real, adică cel politic, Read more…

Cotidiene

The Bucharest Major ne pune pe harta internațională DotA 2

N-am prea fost atent în ultima vreme și m-am trezit că România a devenit un hub important pentru jucătorii de DotA 2. Atât de important, încât se organizează The Bucharest Major chiar la noi în Read more…

Cotidiene

Următorul pas pentru salvarea idioților de pe șosea

Am fost în weekend la Buzău pe o ploaie absolut sâcâitoare. Pentru că folosesc ruta alternativă la DN2, am interacționat cu mai puțini șoferi, însă suficient de mult cât să văd că proporția de idioți Read more…