Mă bombardează știri din toate părțile. Cică FMI nu mai vrea să întoarcă buzunarele spre noi. Apoi aflu că mult așteptata magistrală 5 va fi mult așteptată în continuare. La fel se întâmplă și cu autostrăzile.

Ora 23:30. Tocmai ce am terminat de văzut Mizerabilii la AFI. Sar într-un taxi și pornesc spre casă. Șoferul este surprinzător de deschis la discuții, dar nu vorbește despre Băsescu sau ce i-a făcut statul. Mă uit atent la el și cu fiecare stâlp de iluminare văd că e neobișnuit de îngrijit pentru un taximetrist. “Nu cu asta mă ocup”, începe “dar asta fac momentan”. E căsătorit de vreo 12 ani și are un băiețel.

“Am lucrat în armată mulți ani, am călătorit prin toată Europa”. Îmi spune că a făcut de toate, “numai crimă și viol nu”. Trece din nou la taximetrie, spune că este cel mai calm șofer din lume, nu înjură, ba chiar le mulțumește celor care îi aruncă vorbe jignitoare. Râde și spune că asta îi enervează și mai mult pe ceilalți șoferi. Ne oprim la un semafor. Așteptând culoarea de pornire îmi spune că a reușit totul prin forțe proprii, că are un magazin, de-aia nu a renunțat atunci când a plecat din armată.

Asta se întâmpla în urmă cu doi ani. Imediat am făcut legătura, iar el mi-a confirmat: “Da, tăierile salariale de 25%, care la noi au fost de vreo 40%. Gândește-te cum e să plătești la bancă jumătate din salariu, iar luna următoare abia să ai bani de mâncare”. De-asta a și plecat din armată. “M-am gândit că am magazinul, iar în București dacă te ții de taximetrie în București, poți face bani”.

Până a terminat de spus ultima propoziție deja ajungeam la adresă. Am urcat 5 etaje, într-un apartament în care eu mă întrețin pe mine. Fără familie, fără implicări inutile și fără grija unui credit. Și câteodată mă gândesc că e greu… Oare?

PS: Nu e prima dată când mă intersectez de poveștile oamenilor în uniformă. Acum vreo doi ani statul le-a tras-o grav unor oameni care toată viața au urmat un set de reguli impuse de către superiori. În puținele cazuri știute de mine oamenii respectivi au găsit forța de a continua.

Categories: Cotidiene

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Urgent Cargus a primit un colet

Urgent Cargus a primit în depozitul din București un colet, în data de 14 decembrie. Conform vânzătorului, trebuia să ajungă la mine pe 15. Ideal ar fi fost să ajungă până de Crăciun (23 decembrie). A Read more…

Cotidiene

Sony anunță un obiectiv pe care nimeni nu-l vrea

Chiar înainte de CES, Sony a anunțat că următorul obiectiv pentru aparatele foto APS-C, montura E va fi un 18-135mm f3.5-5.6 OSS. Practic, este un obiectiv pe care nimeni nu-l vrea, dar de care Sony Read more…

Cotidiene

Propriul interes – de la nivel înalt, la genunchiul broaștei

Ne uităm îngroziți la cum măcelăresc băieții ăștia legile justiției din cauza a ceea ce eu rezum la propriul interes. Propriul interes de a nu pierde puterea, de a nu face pârnaie și de a Read more…