Foarte multă lume ridică din sprânceană când spun că folosesc Safari. Nu e la fel de flexibil precum Chrome, dar integrează bine parolele pe care le setez serviciilor. Plus că se sincronizează foarte bine cu telefonul.

În fine.

Am zis să dau încă o dată o șansă Chrome-ului. Site-urile de tech tot spuneau că Google face eforturi să limiteze consumul de RAM. Că nu-știu-ce versiune de Chrome va veni fără Flash și că lumea va cunoaște în sfârșit pace și prosperitate.

N-a fost să fie. După ce am instalat Chrome și i-am pus extensiile de care aveam nevoie, urla ventilatorul în laptop de zici că se pregătea să decoleze. Mnoh… Hai să încercăm alt browser.

Înainte de Chrome, dacă aveai un pic habar “de calculatoare”, îți băgai picioarele în el de Internet Explorer și instalai Firefox. Ceea ce am făcut, mai ales că avea cam toate lucrurile pe care le doream. Ventilatorul s-a cumințit și puteam să lucrez în liniște.

Numai că, pe la 10 tab-uri deschise, sistemul începea “să agațe”. Cum treceam la un alt tab sau deschideam un link, bila aia enervantă lua locul cursorului. Am căutat soluții, nu le-am găsit, așa că am lăsat și Firefox-ul baltă.

Și așa am ajuns la Opera. Browser-ul ăla de l-am văzut pentru prima dată pe un telefon Symbian de la Nokia. Tineretul din ziua de azi nu știe că Opera a fost printre primele browsere mobile (dacă nu primul) care a adus cursorul pe ecranele telefoanelor.

L-am descărcat, am deschis multe tab-uri și am văzut că nu crapă nimic, iar ventilatorul stă cuminte. Nu are atât de multe plugin-uri, dar are câteva funcții utile, precum Battery Saver și Sidebar.

Battery Saver dezactivează niște task-uri ce au loc în alte tab-uri ale browser-ului: animații, plugin-uri etc. și oferă cu până la 50% mai multă autonomie.

Sidebar e o altă chestie mișto. O funcție care poate încărca informații ale unui anumit serviciu pe latura stângă a browserului. Când nu mai ai nevoie, apeși din nou pe iconița serviciului și browser-ul revine la lățimea inițială. Deocamdată mă folosesc de Tweetdeck, Instagram și Pocket.

Așa că, cel puțin deocamdată, rămân pe Opera. Ce alte lucruri aduce în plus față de Safari? Rămâne să văd în zilele următoare. Oh, are faviconuri în tab-uri. Ceea ce pentru Safari e de domeniul fantasticului.

Conform OutdatedBrowser, cel mai folosit browser este Chrome, cu o cotă de 62.6%. Următorul este Firefox, cu 15%, iar podiumul este încheiat de Internet Explorer, cu 9.9%. Safari se află pe locul 4, cu 5.1%, iar Opera prinde Top 5, cu 1.8%. Restul browserelor nu depășesc fiecare 1%.

Categories: Tech

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Muzica

Ableton anunță Live 10

Aplicația favorită de creat melodii va primi în primele luni ale 2018 o nouă versiune. Ableton Live 10 primește o serie de îmbunătățiri, plus câteva noi instrumente și efecte. Dacă ați mai vizitat acest blog, Read more…

Tech

Becurile IKEA TRADFRI devin compatibile cu Amazon Alexa și Apple HomeKit

IKEA a intrat pe piața smart home în primăvară, odată cu lansarea gamei de produse TRADFRI. O mână de becuri, un hub și o telecomandă. Am vorbit despre toate aici. Comunicarea cu asistenții virtuali inteligenți Read more…

Tech

Top 5 aplicații pe bani pentru macOS

Săptămâna trecută am vorbit despre topul personal al aplicațiilor gratuite pentru macOS. Vă puteți descurca și fără cele care sunt pe bani, însă unele dintre ele sunt foarte bune pentru suma pe care trebuie să o Read more…