Sony a9 e genul ăla de produs despre care lumea ajunge să vorbească foarte mult. A cauzat ceva insomnii profesioniștilor chitiți pe DSLR-uri. Sunt deja câteva cazuri în care se vorbește despre switching de la Canon și Nikon. De ce?

Alin Popescu a povestit aseară la magazinul F64 ce înseamnă noul Sony a9 pentru fotografii de sport și wildlife. Fără a enumera toate specificațiile vânturate pe toate site-urile de specialitate.

În momentul lansării, mi-am permis să subliniez 3 lucruri pe care noul Sony a9 trebuie să le facă pentru a converti utilizatori Nikon și Canon. Le reiau și aici:

Autofocusul trebuie să fie la fel de bun ca pe hârtie

Din ceea ce am văzut la eveniment, sistemul de focalizare fixează și urmărește foarte bine subiectul. Iar funcția de Eye Tracking a fost demonstrată de Alin pe Youtube:

Bateria trebuie să țină mai mult de 5 minute

O zi întreagă de tras la nuntă a rezultat în vreo 4500 de fotografii și o baterie și jumătate consumată. Dacă ții cu tine și un acumulator de 10000mAh destinat încărcării telefoanelor, nici n-ai nevoie de a doua baterie.

Spre deosebire de a5000-ul pe care l-am luat după mine, bateria poate fi folosită și în timp ce tragi cadre.

Trebuie să fie versatil și ergonomic

Mai întâi cu versatilitatea: joystick-ul de mutare a punctului de focalizare e una dintre cele mai solicitate funcții din partea utilizatorilor Sony. Pe modelul a9, Sony a pus și un ecran tactil, în cazul în care nu te mulțumește joystic-ul.

Ergonomia a fost rezolvată prin două accesorii: grip-ul cu baterii incluse și un extender micuț. În funcție de cât de mari aveți mâinile, astea vă rezolvă.

Sony a9

Butonul de înregistrare video a fost mutat! Cum ar zice Dinescu: “Victorie!”

Ce rezervă următoarele luni pentru Sony?

Eu merg pe mâna obiectivelor. Deja Sony are tot ce trebuie pe partea de aparate. Nu știu dacă gama a5000 va mai continua, având în vedere că sunt deja 3 modele ce merg în paralel pe APS-C: a6000, a6300, a6500.

Deja se zvonește un 135mm 1.8 și de un 400mm mai rapid decât recent anunțatul 100-400mm.

PS: Nu cred că Sony sunt naivi în a extinde inutil gama de aparate foto, atât timp cât ce se află acum în magazine le oferă marje de profit satisfăcătoare. Un băiat talentat zicea pe vremuri de ce e bine să-ți ții gama de produse compactă.


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

0 thoughts on “Am fost la F64 ca să văd noul Sony a9”

Leave a Reply

Related Posts

Foto

3 lucruri pe care noul Sony a9 trebuie să le facă pentru a converti utilizatori Nikon și Canon

Puțin context înainte să vorbesc despre Sony a9: Canon tocmai ce a marcat al 14 consecutiv ca lider al pieței de aparate foto cu obiective interschimbabile. În schimb, Nikon a pierdut a doua poziție în vânzările Read more…

Foto

Sony a5000 dublu kit la preț foarte bun în oferta de resigilate F64

F64 promovează din nou resigilatele și, ca utilizator de Sony, am aplicat filtrele corespunzător. Astfel, am găsit o ofertă pe care v-o recomand: Sony a5000 resigilat, cu două obiective la purtător: 16-50 și 55-210. Sunt Read more…

Foto

Există viață și fără autofocus

Fiind utilizator de Sony, anunțarea noilor obiective de 85mm și 100mm pentru montura E a stârnit gânduri de “cum ar fi dacă”. Mai ales pentru obiectivul 85mm f1.8. Una dintre chestiile faine la montura E Read more…