Sony a9 e genul ăla de produs despre care lumea ajunge să vorbească foarte mult. A cauzat ceva insomnii profesioniștilor chitiți pe DSLR-uri. Sunt deja câteva cazuri în care se vorbește despre switching de la Canon și Nikon. De ce?

Alin Popescu a povestit aseară la magazinul F64 ce înseamnă noul Sony a9 pentru fotografii de sport și wildlife. Fără a enumera toate specificațiile vânturate pe toate site-urile de specialitate.

În momentul lansării, mi-am permis să subliniez 3 lucruri pe care noul Sony a9 trebuie să le facă pentru a converti utilizatori Nikon și Canon. Le reiau și aici:

Autofocusul trebuie să fie la fel de bun ca pe hârtie

Din ceea ce am văzut la eveniment, sistemul de focalizare fixează și urmărește foarte bine subiectul. Iar funcția de Eye Tracking a fost demonstrată de Alin pe Youtube:

Bateria trebuie să țină mai mult de 5 minute

O zi întreagă de tras la nuntă a rezultat în vreo 4500 de fotografii și o baterie și jumătate consumată. Dacă ții cu tine și un acumulator de 10000mAh destinat încărcării telefoanelor, nici n-ai nevoie de a doua baterie.

Spre deosebire de a5000-ul pe care l-am luat după mine, bateria poate fi folosită și în timp ce tragi cadre.

Trebuie să fie versatil și ergonomic

Mai întâi cu versatilitatea: joystick-ul de mutare a punctului de focalizare e una dintre cele mai solicitate funcții din partea utilizatorilor Sony. Pe modelul a9, Sony a pus și un ecran tactil, în cazul în care nu te mulțumește joystic-ul.

Ergonomia a fost rezolvată prin două accesorii: grip-ul cu baterii incluse și un extender micuț. În funcție de cât de mari aveți mâinile, astea vă rezolvă.

Sony a9

Butonul de înregistrare video a fost mutat! Cum ar zice Dinescu: “Victorie!”

Ce rezervă următoarele luni pentru Sony?

Eu merg pe mâna obiectivelor. Deja Sony are tot ce trebuie pe partea de aparate. Nu știu dacă gama a5000 va mai continua, având în vedere că sunt deja 3 modele ce merg în paralel pe APS-C: a6000, a6300, a6500.

Deja se zvonește un 135mm 1.8 și de un 400mm mai rapid decât recent anunțatul 100-400mm.

PS: Nu cred că Sony sunt naivi în a extinde inutil gama de aparate foto, atât timp cât ce se află acum în magazine le oferă marje de profit satisfăcătoare. Un băiat talentat zicea pe vremuri de ce e bine să-ți ții gama de produse compactă.


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

1 Comment

Despre nevoia echipamentelor foto scumpe | Dan Pandrea · July 4, 2017 at 09:10

[…] tot l-am vizitat la F64, unde am stat să aud ce părere are despre noul Sony A9, l-am întrebat și pe Alin Popescu ce două obiective ar alege pentru aparatul său. Mi-a plăcut […]

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Patru ore prin Salonic

Am fost o săptămână în Grecia și, cu ocazia asta, am dat o raită prin Salonic. Timp de vreo 4 ore cât le-am petrecut la pas prin centrul orașului, vibe-ul a fost un mix de Read more…

Foto

Zeiss revine lângă Nokia

Undeva, într-un sertar, un Nokia N73 roșu, cu cameră de 3.2 megapixeli și optică Zeiss încă speră că îl voi folosi măcar câteva zile. Din păcate, la fel ca Vama Veche, Nokia nu mai e Read more…

Foto

Despre nevoia echipamentelor foto scumpe

Cel mai ușor este să pui calitatea fotografiilor pe seama unui aparat scump, însă un articol publicat pe Petapixel vine să contrazică asta. Evident, au ieșit specialiștii să spună că un Canon 100D e praf Read more…