În urmă cu un an și jumătate prindeam o ofertă bună la F64 și intram în domeniul mirrorless. Citisem multe review-uri și, de asemenea, cântărisem cât de mult vreau să evoluez după achiziția inițială. Așa că m-am orientat către un mirrorless entry-level, cu două obiective zoom la pachet și m-am apucat de fotografiat.

Primul lucru pe care l-am învățat din experiența inițială a fost că obiectivul de kit e pus în cutie ca să țină loc de capac. Bine, exagerez: obiectivul de kit are meritele sale, iar în cazul Sony, este compact, are stabilizare optică, power zoom și poate fi controlat foarte ușor. Doar că imaginile nu ofereau detaliile pe care mi le-aș fi dorit. Așa că, la vreo trei luni distanță, am cumpărat un obiectiv cu focală fixă.

A fost cea mai ieftină soluție la momentul respectiv pentru montura mirrorless Sony (E-mount) și nici acum nu cred că se găsește ceva mai accesibil de atât. Prin pozele de mai jos veți vedea că, în ciuda prețului entry-level, obiectivul Sigma se descurcă mult mai bine. Am făcut testul la distanța focală 30mm, Aperture priority, pe trepied și declanșare după 2 secunde, pentru a evita vibrațiile.

Primul lucru pe care l-am remarcat a fost distorsiunea pe care o produce fiecare obiectiv. Ca paranteză, obiectivul kit Sony este oribil la cel mai mică distanță focală, 16mm – distorsiune imensă, vignette foarte pronunțat. Revenind la 30mm, obiectivul de kit se comportă în felul următor (glisați de la stânga la dreapta):

 

Obiectivul Sigma se descurcă ceva mai bine la capitolul distorsiuni:

 

Însă locul unde obiectivul cu focală fixă are avantajul față de cel kit este la detalii. Centrul imaginii este aproape identic pentru fiecare dintre cele două obiective, însă colțurile arată diferențe majore:

 

Deși obiectivul prime are un efect moire mai pronunțat, acesta se poate elimina cu ușurință în Lightroom. Pozele de mai sus sunt făcute la f5, iar de la f8 încolo diferențele dintre cele două obiective sunt minime.

Însă avantajele unui obiectiv cu focală fixă nu se rezumă doar la o calitate mai bună a imaginii cu cât deschizi mai mult diafragma. Multe dintre aparatele foto mirrorless și DSLR sunt comercializate și în varianta fără obiective. De exemplu, Sony a6300 în versiunea kit, cu același obiectiv 16-50, f3.5-5.6, costă 6400 lei, în timp ce versiunea fără obiectiv ajunge la prețul de 5600 lei. Merită obiectivul kit diferența de 800 lei? Sunt ferm convins că nu, din moment ce obiectivul Sigma 30mm f2.8 ART costă doar 677 lei. Dacă 30mm vi se pare prea mult, Sigma are și varianta de 19mm, la același preț.

Așadar, din propria experiență, vă recomand să treceți rapid la un obiectiv prime și să vă bucurați de fotografii mai bune.

Categories: Foto

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

0 thoughts on “Primul lucru pe care l-am învățat după ce mi-am luat aparatul foto”

Leave a Reply

Related Posts

Foto

Am fost la F64 ca să văd noul Sony a9

Sony a9 e genul ăla de produs despre care lumea ajunge să vorbească foarte mult. A cauzat ceva insomnii profesioniștilor chitiți pe DSLR-uri. Sunt deja câteva cazuri în care se vorbește despre switching de la Canon Read more…

Foto

3 lucruri pe care noul Sony a9 trebuie să le facă pentru a converti utilizatori Nikon și Canon

Puțin context înainte să vorbesc despre Sony a9: Canon tocmai ce a marcat al 14 consecutiv ca lider al pieței de aparate foto cu obiective interschimbabile. În schimb, Nikon a pierdut a doua poziție în vânzările Read more…

Foto

Sony a5000 dublu kit la preț foarte bun în oferta de resigilate F64

F64 promovează din nou resigilatele și, ca utilizator de Sony, am aplicat filtrele corespunzător. Astfel, am găsit o ofertă pe care v-o recomand: Sony a5000 resigilat, cu două obiective la purtător: 16-50 și 55-210. Sunt Read more…