Văd că doamna primar s-a încurcat rău cu 500 de metri de bandă de autobuz, dar asta n-o împiedică să meargă mai departe în demersul dumneaei de a prioritiza transportul public de suprafață. Până să ajungem la un oraș cu benzi dedicate autobuzelor, iată ce aș face eu ca primar cu transportul public din București.

Metrorex și RATB sub aceeași umbrelă

O măsură ULUITOARE, FĂRĂ PRECEDENT, nu? Toată lumea o face prin Vest, numai noi avem cumetri și nași ce au nevoie de posturi călduțe pe la regii.

Ideea de a circula cu metroul și cu transportul de suprafață pe un singur bilet va fi cel mai important catalizator al lăsării mașinii acasă de către mulți. Trebuie doar să se vrea.

Stații de autobuz/tramvai care să nu insulte călătorul

Până la afișaje electronice care să anunțe în cât timp vine autobuzul, hai să ne asigurăm că fiecare stație oferă un minim de confort pentru călători. Ceva sub care să te adăpostești în cazul în care vine o ploaie. Niște bănci. Un program printat în format mare, afișat pe unul dintre pereții stației.

În cazul șinelor, hai să nu mai avem stații fără refugiu. Văd zilnic pensionari care se chinuie să urce alea 3 trepte ale tramvaiului. N-avem bani încă de modele cu podea joasă, dar de niște ciment și borduri putem să ne scotocim prin buzunare.

Nu în ultimul rând, să îndrume poliția locală să dea dedicații scumpe șoferilor care lasă mașinile în stații.

Curățenie în autobuz/troleu/tramvai

Gabi Firea tot promitea că orașul va avea autobuze și tramvaie noi, mai târziu că vom lua altele second-hand. În fine, până la marea achiziție, hai să plătim pe cineva să curețe ceea ce iese acum pe străzi. Poate că trebuie să citească mai întâi despre teoria geamurilor sparte, sunt multe de învățat de acolo.

Hai că unirea Metrorexului cu RATB e grea, dar măcar de celelalte să se ocupe primarul Capitalei. Cum am mai spus: trebuie doar să se vrea.


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

1 Comment

Dacă aș fi primar (2) | Dan Pandrea · May 31, 2017 at 09:08

[…] Dacă aș fi primar (1) […]

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Acțiunile statului ca metaforă

Mi-am adus aminte de o fază de când locuiam în Buzău. Eram undeva prin zona stadionului și așteptam pe cineva. Pe partea cealaltă a străzii, vedeam un cerșetor undeva la 60 de ani cum mergea Read more…

Cotidiene

E bine cu autobuzul pe linia de tramvai, dar…

Aud că Primăria a găsit soluția pentru fluidizarea traficului: transformarea șinelor de tramvai în benzi speciale pentru autobuz. Prin ceea ce cred că este un exces de zel, măsura prevede ca linia 21 (Sf. Gheorghe Read more…

Cotidiene

Nu există motivație mai mare decât foamea

Bănuiesc că ați văzut știrea conform căreia un sfert din tineri nu studiază sau nu muncesc. Să mă apuc acum să zic cum am muncit eu “la viața mea” nu ar rezolva mare lucru într-un Read more…