Opel a realizat că monovolumele nu mai au căutare și se reorientează către SUV-uri. Primul de pe lista noilor nume este Crossland X, mașina ce înlocuiește modelul Meriva.

Meriva era o ciudățenie: nici hatchback, nici monovolum pe bune, dar măcar avea suicide doors, ca să poți deschide mai ușor discuțiile despre NFS sau Rolls Royce Wraith.

Peugeot a făcut de ceva timp pasul în direcția asta, iar Renault e pe piață cu Captur din 2013. Așa că Opel Crossland X vine cam târziu la masa SUVurilor mici, însă are câteva lucruri care îmi plac.

În primul rând, e bine desenat. Nu că alde 2008 și Captur n-ar fi, dar design-ul Crossland X face parte dintr-o altă categorie. Aia a mașinilor mai mari, cu design adaptat după super-miniuri. Fiat are modelul 500x, Mini are Countryman și ambele arată ca după un consum de steroizi.

Opel nu a făcut aceeași greșeală și a împrumutat doar câteva elemente de pe Adam, în rest mulțumindu-se să adapteze modelul Astra. A rezultat unul dintre cele mai echilibrate crossovere de mici dimensiuni. Povestea continuă și la interior, unde bordul e dominat de un ecran tactil, câteva butoane, plus controalele de climatizare. Simplu, fără mari bătăi de cap.

Sunt și câteva anomalii în design, cum ar fi capacul de rezervor ce se duce până în aripă sau cotiera banchetei care este fix scaunul din mijloc (și nu se desprinde din acesta). Lipsa unei cotiere mari între scaunele din față este iarăși o lipsă, dar, cine știe, poate funcționează și cea dedicată șoferului.

Dincolo de linii și proporții, Crosslander X va fi echipat cu toate tehnologiile pe care le vedem pe mașinile lansate în această perioadă:

  • Sistem Intellilink cu Apple CarPlay și Android Auto;
  • Sistem de frânare automată la viteze mici;
  • Blind spot monitoring (detecție a mașinilor în unghiurile moarte);
  • Cruise control și citire a semnelor de circulație care indică viteza;
  • Încărcare wireless pentru telefoane;
  • Plus sistemul de asistență On Star, specific modelelor Opel.

Sunt mai multe pe listă, dar astea mi se par cele mai importante. Rămâne de văzut din ce pachete vor face parte când Opel Crosslander X va ajunge în România, undeva prin vară.

 

Categories: Auto

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

1 Comment

Ce modele mi-au plăcut la Salonul Auto de la Geneva | Dan Pandrea · March 8, 2017 at 23:48

[…] am mai scris despre el și Opel era să nu-l aducă la Geneva, Crossland X merită locul în listă. Se va lua […]

Leave a Reply

Related Posts

Auto

Alternativă la DN2

Pentru că am trecut peste unul dintre cele mai sângeroase weekend-uri de pe șoselele României, vă las mai jos o variantă de evitare a Drumului Național 2, între Buzău și București. Varianta e valabilă atât Read more…

Auto

Am condus Opel Crossland X

Am trecut de două ori pe la Opel GTT, reprezentanța de pe Theodor Pallady, ca să testez Opel Crossland X. Am tot vorbit despre mașina asta, de când a fost anunțată în iarnă. Pe scurt, Read more…

Auto

Paradoxul dorinței de autostrăzi

Autostrăzile sunt marea durere a fiecărui cetățean care stă cu fundul pe patru roți și marea promisiune a fiecărui candidat ce stă cu fundul pe bugete. Niciunul nu reușește să se atingă de ele. Unul Read more…