Apple a anunțat aseară noul iPad Pro, cu o diagonală de 9.7 inch, toate avantajele fratelui de 12.7 inch și o misiune extrem de importantă: înlocuirea laptop-urilor Windows mai vechi de peste 6 ani. Ideea a fost lansată de Phil Schiller, VP-ul de Marketing Apple. Bazându-ne pe cât a vândut Apple de la primul iPhone încoace, sunt absolut convins că omul știe ce face.

Însă faptul că unii utilizatori au laptopuri mai vechi de 6 ani spune câteva lucruri despre piața calculatoarelor în general (laptopuri si tablete): s-a ajuns la maturizare. Consumatorii s-au obișnuit cu laptopurile pe care deja le dețin, cu software-ul lor, iar nevoia de înlocuire dispare. În cazul laptopurilor, dacă ai trântit un SSD în locul vechii unități de stocare, vei avea impresia că ai un laptop cu totul nou. Un iPad Pro de 9.7 inch costă $599. Un SSD de 240 GB este aproximativ $75.

În al doilea rând, oamenii cu laptop mai vechi de 6 ani au avut tot atât timp la dispoziție să se obișnuiască cu o tastatură și un mouse (sau trackpad). Importanța cursorului și mai ales a butonului de click dreapta e extrem de vitală pentru acești oameni. Dacă n-au experimentat până acum cu o tabletă, trecerea sau “learning curve” ar putea fi extrem de neplăcută (vezi ce s-a întâmplat cu trecerea de la Windows 7 la 8).

Apoi mai e problema că Apple a prezentat tableta împreună cu tastatura lor smart, un accesoriu care costă încă $150, ducând investiția totală la $750. Un HP 2-in-1 e $400 și, cu toate că nu oferă aceeași experiență ca un iPad, sunt convins că vechii utilizatori de laptopuri ar alege HP-ul, mai ales că Windows 10 repară din greșelile versiunii 8.

În rest, Apple nu a anunțat nimic demn de primă pagină a ziarelor (dacă s-ar mai tipări): niște curele de ceasuri, un iPhone cu un preț destinat piețelor emergente, o speranță de resuscitare a vânzărilor iPad, cu noul Pro de 9.7 și un update de software ce aduce prea puține. Aștept marile vești în vară, la WWDC și, binențeles, la keynote-ul din septembrie.

PS: Apple Liam a fost cea mai interesantă știre a serii (are ceva din a doua generație de iMac):

Categories: Tech

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Muzica

Ableton anunță Live 10

Aplicația favorită de creat melodii va primi în primele luni ale 2018 o nouă versiune. Ableton Live 10 primește o serie de îmbunătățiri, plus câteva noi instrumente și efecte. Dacă ați mai vizitat acest blog, Read more…

Tech

Becurile IKEA TRADFRI devin compatibile cu Amazon Alexa și Apple HomeKit

IKEA a intrat pe piața smart home în primăvară, odată cu lansarea gamei de produse TRADFRI. O mână de becuri, un hub și o telecomandă. Am vorbit despre toate aici. Comunicarea cu asistenții virtuali inteligenți Read more…

Tech

Top 5 aplicații pe bani pentru macOS

Săptămâna trecută am vorbit despre topul personal al aplicațiilor gratuite pentru macOS. Vă puteți descurca și fără cele care sunt pe bani, însă unele dintre ele sunt foarte bune pentru suma pe care trebuie să o Read more…