Am ales să public review-ul Nokia 5 în ziua în care Apple anunță următoarele iPhone-uri dintr-un simplu motiv: nu ai nevoie de un buget de +3000 lei pentru a avea un smartphone decent. Următoarele rânduri nu vor acoperi toate aspectele telefonului, ci pe cele pe care eu le folosesc în fiecare zi.

Așadar, ce primești pentru aproximativ o treime (sub 900 de lei) din ceea ce considerăm a fi un vârf de gamă? La capitolul surprize plăcute, Nokia 5 vine cu construcție de metal și sticlă, cameră foto de 13 megapixeli, care trage și în format .dng, ecran HD de 5.2″, lizibil în lumină puternică, senzor de amprentă, un viitor update la Android 8.0 Oreo și actualizări lunare de securitate.

Nokia 5

Ecranul Nokia 5 în lumină puternică.

Practic, Nokia 5 mi-a pus la dispoziție toate uneltele pe care le foloseam pe telefonul meu de zi cu zi. Camera foto, social media, mail, navigație, muzică, video, toate merg foarte bine pe un telefon care, repet, este de cel puțin 3 ori mai ieftin decât vârfurile de gamă de astăzi.

nokia 5

Nokia 5 ca soluție de navigație auto. “Brici” e cuvântul pe care îl căutați.

Deci, de unde diferența?

Deși poți să faci toate lucrurile pe care le-am menționat mai sus, așteaptă-te să le faci un pic mai încet. Procesorul Qualcomm Snapdragon este mai domol, cantitatea de RAM nu atinge cote amețitoare, memoria internă este de doar 16 GB (cu posibilitatea de extindere prin microSD), camera se chinuie în condiții de iluminare slabă, ecranul (doar) HD are o vizibilă tentă rece, structura iconițelor nu poate fi modificată (din 5 pe rând, în 4, de exemplu) fără instalarea unei alte teme.

Justifică aceste lucruri diferența de peste 2000 de lei? Depinde de ce parte a bugetului te afli. Dacă ai la dispoziție doar 1000 de lei, Nokia 5 demonstrează că nu trebuie să faci rate pentru a avea toate lucrurile pe care ceilalți utilizatori de smartphone-uri le afișează. În plus, la ce a comunicat Nokia în ultima vreme, poți avea certitudini de noi funcții, odată cu update-urile promise la Android 8.0 Oreo.

Albină pe floare

Fotografie tratată doar cu un crop. Așa ies fotografiile dintr-un Nokia 5, pe timpul zilei.

Palatul Comunal, Buzău

Cu puțină răbdare, poți obține astfel de poze pe timp de noapte. 0.7s, ISO100, f2.0. Editat cu Adobe Lightroom

Cele două săptămâni pe care le-am petrecut în compania Nokia 5 mi-au arătat că finlandezii au planuri serioase de a reveni în vârful producătorilor de telefoane mobile. Dacă vor continua să scoată modele care surprind plăcut, Nokia Tune va reveni în birouri, în mijloacele de transport în comun și în cercurile de prieteni. Îl găsiți pe eMAG.

Categories: Tech

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Tech

Cum schimbi bateria de pe iPhone-ul tău dacă ești pe Vodafone

Tocmai ce m-am întors de la reprezentanța Vodafone, de unde am ridicat un iPhone 6S. A intrat în service pe bază de probleme la baterie, după cum ați auzit în ultimele săptămâni despre mai toate Read more…

Muzica

Ableton anunță Live 10

Aplicația favorită de creat melodii va primi în primele luni ale 2018 o nouă versiune. Ableton Live 10 primește o serie de îmbunătățiri, plus câteva noi instrumente și efecte. Dacă ați mai vizitat acest blog, Read more…

Tech

Becurile IKEA TRADFRI devin compatibile cu Amazon Alexa și Apple HomeKit

IKEA a intrat pe piața smart home în primăvară, odată cu lansarea gamei de produse TRADFRI. O mână de becuri, un hub și o telecomandă. Am vorbit despre toate aici. Comunicarea cu asistenții virtuali inteligenți Read more…