Am ales să public review-ul Nokia 5 în ziua în care Apple anunță următoarele iPhone-uri dintr-un simplu motiv: nu ai nevoie de un buget de +3000 lei pentru a avea un smartphone decent. Următoarele rânduri nu vor acoperi toate aspectele telefonului, ci pe cele pe care eu le folosesc în fiecare zi.

Așadar, ce primești pentru aproximativ o treime (sub 900 de lei) din ceea ce considerăm a fi un vârf de gamă? La capitolul surprize plăcute, Nokia 5 vine cu construcție de metal și sticlă, cameră foto de 13 megapixeli, care trage și în format .dng, ecran HD de 5.2″, lizibil în lumină puternică, senzor de amprentă, un viitor update la Android 8.0 Oreo și actualizări lunare de securitate.

Nokia 5

Ecranul Nokia 5 în lumină puternică.

Practic, Nokia 5 mi-a pus la dispoziție toate uneltele pe care le foloseam pe telefonul meu de zi cu zi. Camera foto, social media, mail, navigație, muzică, video, toate merg foarte bine pe un telefon care, repet, este de cel puțin 3 ori mai ieftin decât vârfurile de gamă de astăzi.

nokia 5

Nokia 5 ca soluție de navigație auto. “Brici” e cuvântul pe care îl căutați.

Deci, de unde diferența?

Deși poți să faci toate lucrurile pe care le-am menționat mai sus, așteaptă-te să le faci un pic mai încet. Procesorul Qualcomm Snapdragon este mai domol, cantitatea de RAM nu atinge cote amețitoare, memoria internă este de doar 16 GB (cu posibilitatea de extindere prin microSD), camera se chinuie în condiții de iluminare slabă, ecranul (doar) HD are o vizibilă tentă rece, structura iconițelor nu poate fi modificată (din 5 pe rând, în 4, de exemplu) fără instalarea unei alte teme.

Justifică aceste lucruri diferența de peste 2000 de lei? Depinde de ce parte a bugetului te afli. Dacă ai la dispoziție doar 1000 de lei, Nokia 5 demonstrează că nu trebuie să faci rate pentru a avea toate lucrurile pe care ceilalți utilizatori de smartphone-uri le afișează. În plus, la ce a comunicat Nokia în ultima vreme, poți avea certitudini de noi funcții, odată cu update-urile promise la Android 8.0 Oreo.

Albină pe floare

Fotografie tratată doar cu un crop. Așa ies fotografiile dintr-un Nokia 5, pe timpul zilei.

Palatul Comunal, Buzău

Cu puțină răbdare, poți obține astfel de poze pe timp de noapte. 0.7s, ISO100, f2.0. Editat cu Adobe Lightroom

Cele două săptămâni pe care le-am petrecut în compania Nokia 5 mi-au arătat că finlandezii au planuri serioase de a reveni în vârful producătorilor de telefoane mobile. Dacă vor continua să scoată modele care surprind plăcut, Nokia Tune va reveni în birouri, în mijloacele de transport în comun și în cercurile de prieteni. Îl găsiți pe eMAG.

Categories: Tech

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Tech

Un argument în favoarea parolelor complicate

Atacul de la St Bernardino a adus în discuție, printre altele, securitatea telefoanelor mobile. Bănuiesc că știți povestea: FBI le-a cerut celor de la Apple un backdoor, Cook a zis “nu” și de acolo s-a Read more…

Foto

Adobe Lightroom Mobile primește cea mai tare funcție de pe versiunea desktop

Pe lângă Facebook, Instagram și Twitter, Adobe Lightroom este cealaltă aplicație pe care o folosesc în fiecare zi pe telefon. În ultimii doi ani, Adobe a băgat cărbuni și a adăugat noi funcții aplicației pe Read more…

Tech

Apple lucrează la imagine, mai puțin la setea de noi produse a fanilor

Deși Apple a anunțat din prima că evenimentul va fi axat pe educație, publicul a tot speculat în privința posibilelor produse. Așa cum am văzut aseară, Apple a anunțat un iPad cu actualizări hardware minore Read more…