În ce măsură poate un supererou să impresioneze o audiență aproape săturată de personaje cu abilități speciale? După ce primele 9 luni ale anului curent au fost mai mult hit-and-miss în materie de filme cu supereroi, vine și Netflix cu încă un erou de cartier. Un fel de Adria Cola pus lângă originalul Coca Cola. Cu toate astea, sunt lucruri bune în serialul ăsta. Păcat că cele rele se văd destul de mult.

The Good

Serialul continuă interpretarea Netflix a universului cinematic Marvel. Luke Cage e ancorat în realitatea cartierului Harlem, cu bune și cu rele. Cele din urmă sunt subliniate și subtil, și evident, doar America este acum foarte cunoscută pentru pasiunea polițiștilor de a băga plumb în cetățenii de culoare. Efectele speciale sunt minime, oarecum în antiteză cu marile filme Marvel.

Tot în antiteză cu filmele de studio este și calitatea antagonistului. Mahershala Ali este excelent în rolul lui Cornell “Cottonmouth” Stokes. Adorarea lui Biggie și modul în care își întreține afacerea sunt savuroase și mi-ar fi plăcut ca el să fie unicul antagonist. Dar, pentru că tipologia sa se apropia mult de cea a lui Wilson Fisk (The Kingpin în Daredevil), Netfilx ne-a băgat pe gât și alte personaje negative cu mână grea asupra desfășurării acțiunii.

Două dintre ele, Shades și Mariah Dillard, completează bine seria de personaje cu care Luke are de furcă. Ultima dintre ele, Diamondback, are un motiv extrem de penibil pentru o acțiune ce are loc în 2016.

The Bad

Primul lucru care îmi vine în minte e calitatea dialogului. Nu e dezastruoasă, însă aveam așteptări mai mari de la Luke Cage. Până și Claire Temple, infirmiera care leagă toți eroii Netflix din universul Marvel, îi spune că e clișeic. Pe de altă parte, sloganul “Sweet Christmas” e bine folosit și nu atât de des cât să provoace disconfort.

În al doilea rând, Netflix trebuie să învețe cum să bage brand-urile în viața personajelor. Nu poți să ai un Luke Cage cu restanțe la chirie, folosind însă ultimul model de Samsung Galaxy și alergând cu o pereche de Powerbeats la urechi. Mama lui Claire are o bodegă modestă, însă tocmai ce și-a luat ultimul model de Hyundai Tucson. Pentru că de ce nu?

Trei: revin la Diamondback și la costumul ridicol pe care l-a purtat. De fapt, Diamondback are câteva acțiuni complet lipsite de logică. Mă rog, au logică dacă vrei ca primul sezon să țină 13 episoade. Brutalitatea este acolo, nu însă când un personaj important trebuie să o mierlească. Nu în ultimul rând, reiau stupiditatea motivului lui Diamondback de a se răzbuna.

Lucruri bine de știut

Stan Lee are parte de un cameo sub forma unui afiș pus în geamul unui magazin. În același magazin îl găsim pe Method Man, pus în film pentru că e și în coloana sonoră a serialului.

În rest, se fac referiri la filmele mari: armamentul produs de Hammer (personajul jucat de Sam Rockwell în Iron Man 2), menționări ale membrilor Avengers, precum și menționări ale celorlalte personaje Marvel din seria Netflix.

Marvel plănuiește ca în 2017 să lanseze seria Defenders, în 8 episoade. Va fi punctul culminant al acțiunilor Daredevil, Jessica Jones și Iron Fist, deci un fel de Avengers mai de cartier. Până ajungem să vedem ce pot face un avocat orb, un detectiv particular cu un super ficat, un spălător de vase cu găuri în hanorac și un călugăr budist cu miliarde în conturi, zic că merită să vă uitați la Luke Cage.

Categories: Film

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

1 Comment

Ioan Mihai · October 3, 2016 at 20:01

Yeah. Total de acord cu absolut tot ceea ce ai scris. Toata partea cu Marvel pare mai mult o legatura “clișeica” si cam atat. Serialul nu e rau. L-am inceput zilele trecute.

Leave a Reply

Related Posts

Film

A Night at the Garden: Statele Unite ale Americii sub nazism

E greu să pui Statele Unite ale Americii lângă nazism, chiar și cu tot ceea ce s-a întâmplat în Charlottesville. Cele două concepte sunt diametral opuse: o țară formată din imigranți versus o țară locuită Read more…

Film

Cât de greu e Mjolnir, ciocanul lui Thor

Nerd stuff ahead. Țin chestia asta de câteva luni! Thor: Ragnarok apare în sălile de cinema pe 3 noiembrie, iar mașinăria de marketing a celor de la Marvel a început să bage serios în viteză. Read more…

Film

La film: Kingsman – The Golden Circle

Undeva, pe parcursul filmului, în mijlocul unei scene ridicole de acțiune, mi-a picat fisa. Kingsman – The Golden Circle e un soi de Austin Powers, dar fără comedia aia ce se vrea a fi in Read more…