Un băiat de la Mashable se declară profund dezamăgit de cea mai recentă actualizare a Macbook-ului de 12″ și îi dă înainte cu specificații care ar fi trebuit modificate și adăugate, uitând (în mod voit, zic eu) care este modelul de business Apple.

Screen Shot 2016-04-20 at 00.33.11

Dacă faceți un pas în spate și priviți orice lansare de produs, puteți găsi două strategii pe care Apple le pune în aplicare. Testarea disponibilității early adopterilor de a plăti mai mulți bani pe un produs ce redefinește piața și micșorarea prețului la maxim un an, pentru a stimula vânzările (iPhone, Apple Watch) este prima dintre ele. A doua se aplică produselor ce reprezintă o nișă într-o gamă deja existentă în linia de produse Apple; prețul este de asemenea ridicat, însă primul update de produs este minor, prețul fiind același (Macbook Air, Mac Pro, noul Macbook).

Așa cum am spus și în momentul lansării, noul Macbook de 12″ urmează aceiași strategie a primei generații Macbook Air, lansată în anul 2008. În anul în care Jobs scotea un laptop dintr-un plic A4, presa și utilizatorii au criticat Macbook Air pentru lipsa de performanță (procesor slab, hard disk oribil de încet) și de versatilitate (USB, Mini-DVI, Audio), însă au lăudat curajul Apple. Refresh-ul din octombrie 2008 avea să aducă îmbunătățiri minore (RAM mai performant, mai mult spațiu de stocare, transformarea port-ului Mini-DVI în Mini Display Port).

Noul Macbook de 12″ a avut parte de același tratament: Apple a fost lăudat pentru curajul de a lansa un laptop cu performanțe egale unui Macbook Air din 2011 și versatilitate aproape de zero. Refresh-ul de ieri a fost aproape identic cu cel din octombrie 2008: procesoare și cip grafic noi, baterie mai bună și o nouă culoare (rose gold). Atât în 2008, cât și astăzi, prețurile au rămas aceleași: $1799 pentru Macbook Air, respectiv $1299 pentru Macbook.

Problema articolelor de genul ăsta este că autorii lor știu modelul de business (sau sunt foarte proști), însă nimic nu aduce click-uri mai multe decât datul în cap când vine vorba de Apple.

Categories: Tech

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Tech

Să se dea câte un Galaxy S9 la toată lumea!

Văzusem niște comentarii amuzante pe Facebook zilele trecute, cum că românii regretă comunismul, mai ales cei născuți după ’90. Nu suntem departe de adevăr, iar dacă ne uităm la cea mai recentă lansare Samsung – Read more…

Tech

iOS 12: Apple începe să se trezească

După un trimestru în care au făcut ce știu mai bine (adică să-și mărească profitul), Apple pare să coboare cu picioarele pe pământ. Într-un raport publicat pe Bloomberg, iOS 12 pare să se concentreze pe Read more…

Tech

Două lucruri de reținut din Q1 2018 pentru Apple

Noaptea trecută, ora locală 14 la Cupertino, Apple a anunțat rezultatele financiare pentru Q1 2018 (octombrie – decembrie 2017). Pe scurt, a fost cel mai bun trimestru din istoria de peste 40 de ani a Read more…