Mai țineți minte discheta? Acea minunăție de 1.44MB pe care salvam tot felul de documente, că de altceva n-aveam loc. Mă rog, am un prieten care a fost mai inventiv și cu o dischetă și multe ore petrecute în sălile de net a customizat tot Counter-Strike-ul pe care îl jucam împreună în rețea.

Urmatorul pe listă este discul compact, în oricare dintre formele sale: CD, DVD, îndrăznesc a spune chiar și Blu-Ray (explic puțin mai jos). În urmă cu vreo 5 ani ASUS lansa primul Eee PC, urmând ca un an mai târziu Apple să anunțe primul Macbook Air și să pornească revoluția anti unitați optice. Atunci a fost vorba doar de două nișe: netbook și ultrabook, însă cu odată cu lansarea noului Macbook Pro, trecerea către o lume fără cd-uri a fost accelerată.

Ultima dată când am fost nevoit să folosesc un CD a presupus copierea licenței și predarea acesteia la facultate. În rest am folosit cu încredere sfântul stick de 4 sau 8GB, iar avantajele sunt net superioare: viteza de scriere, de citire, portabilitate și lipsa eternului plic sau a carcasei.

Noul Macbook Pro vine cu câteva elemente demne de luat în considerare: ecranul superb de înaltă rezoluție, memoria flash și dimensiunile demne de lăudat. Evident că unitatea optică lipsește, Apple oferind acum aproximativ jumătate dintre calculatoarele sale fără această opțiune. Mai rămâne ca iMac-ul, Mac Pro-ul și restul de Macbook Pro să facă pasul definitiv către o lume fără zgomote cauzate de rotații.

Dacă în urmă cu cinci ani drumul către dispariția cd-ului a început prin introducerea unor laptop-uri de mici dimensiuni și fără specificații importante, acum lucrurile stau cu totul altfel, iar peste alți cinci ani s-ar putea să vedem majoritatea calculatoarelor fără unități optice.

PS: Mai sus vorbeam și de dispariția Blu-Ray-ului, explicația fiind simplă: cu apariția tot mai multor Smart TV-uri, cititorul de DVD-uri și Blu-Ray-uri va fi inutil.

foto via


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Un canal de Youtube pentru fanii minimalismului

Matt D’Avella e un tip care trăiește într-un apartament minimalist și vorbește pe Youtube despre asta. Bine, a și regizat un documentar pe aceeași temă – îl puteți vedea pe Netflix. Motiv pentru care (probabil) Read more…

Cotidiene

Sunt curios ce influență poate avea un retailer asupra unui serviciu de curierat

Pentru cei care mă știu, povestea coletului Urgent Cargus din preajma Crăciunului este cunoscută. Pe scurt: un produs comandat de pe ASOS și livrat perfect până la Oradea de către DHL a ajuns în mâinile Read more…

Cotidiene

Cu ce-am rămas după un Paște petrecut acasă

E fain să te întorci acasă, mai ales de Sărbători. Prinși în bula asta a Capitalei ce respiră foarte greu, treapta mai mică de viteză a Provinciei prinde bine. După multă mâncare și tradiționala adunare Read more…