*scriu articolul în timp ce ascult melodiile albumului, deci s-ar putea să constatați un anumit ritm sau o anumită măsură a cuvintelor.

După ce am rezolvat problema cu iTunes, am reascultat albumul The 20/20 Experience al lui Justin Timberlake, al treilea din carieră. Versiunea Deluxe are 12 melodii, majoritatea în care Timberlake și-a băgat picioarele în conceptul de “trebuie s-o facem de trei minute, ca să intre pe radiouri”. Suit & Tie are 5 minute jumate, al doilea single, Mirrors, depășește borna de 8 minute (despre ultimul a scris Pandutzu ieri).

Albumul are multe influențe, multe stiluri de producție. Dacă nu știați până acum, primele 10 piese au fost produse de Timbaland (ultimele 2 de Rob Knox), același care s-a ocupat de FutureSex/LoveSounds. Așa că influențele din 2006 se văd și acum. Mirrors are cam același stil cu What Goes Around… în ideea că are același feel orientat spre r&b-ul clasic. Aceeași idee se aplică și pentru melodiile Body Count și Dress On. Celelalte melodii reprezintă multe experimente de studio: sample-uri, filtre, compresări la greu și multe orchestrații. În esență albumul este inclus în stilul Neo Soul, ceva destul de nou pentru mine.

Ascultând albumul m-am întrebat de ce a luat-o Justin pe calea asta. Putea la fel de bine să lanseze niște melodii ușurele, dar cu feat-uri importante (sunt trei pe tot albumul) și fanele ar fi țipat în continuare. Chestia e că Justin a avut mereu tendințe spre stilurile astea, mai ales că multă lume spune că “he acts too black”.

Nu e singurul exemplu: în urmă cu 11 ani cineva se rupea de tradiția pop a albumelor sale și scotea un album de jazz și swing. E vorba de “Swing When You’re Winning”, al patrulea album semnat de Robbie Williams. Despre acesta Robbie spunea că reprezintă împlinirea unui vis.  Înregistrările au durat două săptămâni, un timp foarte scurt. La fel e și în cazul lui Timberlake: înregistrările au demarat la începutul lui iunie 2012 și au fost finalizate în luna iulie a aceluiași an.

De pe albumul lui Robbie au ieșit piese pe care le știu și acum. Albumul lui Justin va produce cu siguranță single-uri ce se vor propti în topurile Billboard. Voi ați ascultat albumul? Cum vi se pare? Dacă nu ați făcut-o până acum, îl puteți descărca de aici.

 


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

5 Comments

Loredana · March 21, 2013 at 13:38

credeam ca o sa fie un articol incarcat cu sentimente, dupa “Pfoai! Nici nu stiu de unde sa incep articolul despre albumul lui Timberlake! Atat de bun e!”

    dan · March 21, 2013 at 13:40

    Nu scriu “cu sentimente”, de cele mai multe ori ma pun in pielea producatorului, incerc sa vad ce a vrut sa faca si cum.

Revista presei 22 Martie | Coanda Eugen Blog · March 22, 2013 at 10:47

[…] pus sub acuzare Chinezii construiesc autostrăzi la alții 1000 Euro salar pentru un tractorist Justin Timberlake – The 20/20 Experience Self management în Țara Oașului O cerere logică Louis Vuitton Ucraina are […]

Melodia de duminică (3) - Dan Pandrea · April 1, 2013 at 11:34

[…] imposibil să nu îl bag pe Justin Timberlake în secțiunea asta. Albumul “The 20/20 Experience” s-a vândut în aproape un milion de exemplare, un lucru cu care nu ne-am mai întâlnit de ceva […]

Leave a Reply

Related Posts

Muzica

UNTOLD 2018: in need of some Anjuna Love

Ieri au ieșit trei știri importante despre Untold Festival. Prima dintre ele: următoarea ediție va avea loc între 2 și 5 august. Tot la Cluj, tot în același în parc și tot cu aceeași atmosferă Read more…

Muzica

Ableton anunță Live 10

Aplicația favorită de creat melodii va primi în primele luni ale 2018 o nouă versiune. Ableton Live 10 primește o serie de îmbunătățiri, plus câteva noi instrumente și efecte. Dacă ați mai vizitat acest blog, Read more…

Muzica

Două melodii bune de la #ABGT250

Above & Beyond au marcat 250 de episoade ale emisiunii Group Therapy printr-un weekend plin de muzică organizat în America, în statul Washington (The Gorge Amphitheatre). Pe lângă melodiile lor și anunțul că următorul album, Read more…