A venit vara și deja lumea se gândește la concediu, nici n-ar fi prea greu dacă vedem căldurile care tocmai ce-au venit în București. Ne rugăm să vină ploaia și aproape executăm ceva dansuri tribale în speranța că ne vom răcori puțin. Dar deviez.

Există mai multe tipuri de turist, însă cel mai mult îl apreciez pe cel care explorează și nu stă tolănit la soare. Este acel turist care se întoarce cu experiențe și povești din locul pe care l-a vizitat. Pentru mine locul perfect se află pe malul Mediteranei și prezintă contraste pe care le ții în suflet când te întorci. Este vorba despre Barcelona.

Contrastul reliefului

Un loc în care găsești Mediterana, muntele și, dacă ai o mașină la dispoziție, niște mănăstiri cocoțate bine de tot. Îmi place că accesul către toate punctele de atracție este foarte facil: metrou, autobuz, tramvai, ferocaril, toate te pun aproape de un punct important al orașului, chit că-i plaja din Barceloneta sau parcul de distracții din Tibidabo. Dacă preferi să o iei la pas prin oraș vei ajunge să-ți întreci așteptările legate de rezistența ca pieton. Stradă după stradă ai ce să vezi: o statuie, un detaliu arhitectonic, o tarabă, un magazin de suveniruri.

Contrastul arhitecturii

Dacă tot vorbesc de detalii, trebuie să amintesc de arhitectura pe care o întâlnești în Barcelona. Până pe la 1492 arabii au stat pe teritoriul Spaniei actuale și au influențat vizibil aspectul orașelor. Așa că accentele religiei musulmane se văd și acum, cu toate că în Epoca Întunecată și Evul Mediu zona Cataloniei era un tampon între francezi și arabi. Luați în considerare clădirile influențate de catolicism, apoi adăugați geniul lui Gaudi și rezultatul obținut e fantastic!

Contrastul oamenilor

Influențele continuă și astăzi, tot ce trebuie să faci este să te uiți pe stradă: spanioli, catalani, sud-americani, marocani, pakistanezi, asiatici și ai noștri daco-romani. Cum limba engleză nu este vorbită de nativii locului, iar cu români nu e bine să interacționezi, cel mai bun prieten pe care poți să-l ai într-o piață sau într-un magazin este un pakistanez. Cele două motive sunt simple: în primul rând pakistanezii vorbesc o engleză decentă și au tehnica negociatului în sânge, așa că dacă vânezi suveniruri s-ar putea să pleci de acolo cu câteva lucruri ieftine și bune.

Bagajul emoțional

O săptămână în Barcelona te transformă. E greu de crezut că niște latini cu sângele clocotind s-au adaptat cerințelor Uniunii Europene sau poate că așa ne amăgim noi când călcăm pe bec. De acolo te întorci cu de toate: cultură, gastronomie, peisaje, sport și în general bun simț, pe care le ții ori în suflet, ori pe un card SD. Reîntoarcerea mea în Barcelona ar presupune automat retrăirea tuturor contrastelor de mai sus. 

Articolul face parte din campania Jinfo Tours prin care se pun la bătaie două bilete de avion dus-întors la Barcelona. Celor care vor să participe la concurs le recomand să viziteze blog-ul Jinfo Tours. Puteți citi despre experiența de anul trecut în articolul de aici.

Categories: Cotidiene

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

0 thoughts on “Contraste”

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Îmi place când Waze ne ferește de propria prostie

Duminică m-am întors în București pe o ploaie absolut oribilă. Știți voi: aia care necesită ștergătoarele la viteză maximă și cel mult 70 km/h în afara localității. Cu toate astea, tot am dat de imbecili Read more…

Cotidiene

Dacă aș fi primar (4)

Bine ați venit în seria de articole care nu propun autostrăzi suspendate, revoluție în trafic în 6 luni și zone metropolitane! Articolele “Dacă aș fi primar” cuprind idei simple, care pot îmbunătăți vizibil bunul mers Read more…

Cotidiene

România Liberă și Mediafax au aflat că ungurii l-au omorât pe Mihai Viteazul

Cum stăteam eu așa pe Facebook și mă uitam cum rămânem fără miniștri, văd o știre de la România Liberă care dă ca sursă pe Mediafax. Știrea? Papa Francisc acceptă teoria Big Bang. Știrea e Read more…