Pentru că în fiecare an mă mănâncă, acum câteva zile am instalat o versiune beta a iOS 11. Este vorba de al doilea Developer Beta, pe un iPhone 6S. Am așteptat a doua versiune, pentru că de prima n-ar trebui să vă atingeți nici dacă sunteți plătiți. Dincolo de probleme cu fluiditatea animațiilor și ceva bug-uri, iOS 11 nu oferă prea multe.

La fel ca macOS High Sierra, iOS 11 e mai mult o rafinare a sistemului de operare anterior. iCloud Drive a devenit Files. Live Photos a primit stabilizare. Ecranul de notificări e mai logic organizat. Apple Music a primit profiluri de utilizatori. Elementele grafice au fost și ele actualizate.

Schimbări semnificative

Singurele zone în care Apple a lucrat serios sunt Control Center, Siri și App Store. Ecranul prin care controlez funcțiile de bază ale telefonului este mai customizabil. Tot aici am văzut că iOS 11 aduce și funcția de înregistrare video a ecranului. Asta va scăpa pe foarte multă lume de bătăi de cap, pentru că trebuia să treceți prin toate astea ca să înregistrați ce se întâmplă pe ecranul unui iPhone sau al unui iPad.

Siri rămâne la fel de inutilă ca până acum, cel puțin în România. Dar măcar are o voce mai plăcută. Mai puțin robotică. Interfața asistentului personal a fost, de asemenea, îmbunătățită. Unii spun că acel cerc va fi butonul Home virtual al următorului iPhone.

App Store va genera reacții de tip love-hate foarte repede. Este una dintre cele mai folosite aplicații native iOS, iar Apple i-a dat un nou strat de vopsea. Cât să-l facă să semene cu Apple Music. Aplicația de muzică n-a fost cea mai apreciată, însă Ive și ai lui sunt perseverenți. Noua versiune ajută mai mult developerii consacrați, în timp ce restul vor trebui să se descurce cum pot.

Bug-uri și ciudățenii

  • În primele 24 de ore de la instalarea beta-ului am avut acces la aplicația News. Acum nu mai e;
  • Apple a anunțat un nou codec video pentru iOS 11. Încă nu e bine implementat, pentru că nu pot rula majoritatea clipurilor video din browser. Nici măcar clipurile create de Memories nu rulează;
  • iOS 11 nu comunică bine cu aplicația Remote de pe Apple Watch;
  • Închiderea aplicațiilor nu funcționează mereu. După ce dau swipe up, unele aplicații revin în carusel;
  • Camera foto declanșează cu întârziere.

Astea plus problemele de fluiditate menționate mai sus și un 3D touch inconsistent sunt principalele probleme pe care iOS 11 Developer Beta 2 le are. Sper ca primul Public Beta să mai rezolve o parte din bug-uri. Ar trebui să fie disponibil săptămâna viitoare.

 


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

1 Comment

Noul iPhone se apropie... | Dan Pandrea · August 15, 2017 at 15:30

[…] iOS 11 am scris aici. Din păcate, Apple n-a implementat așa […]

Leave a Reply

Related Posts

Tech

Următorul iPhone ieftin începe să prindă formă

Site-urile ce trăiesc doar din publicarea zvonurilor și-au luat-o grav peste bot când Apple a ieșit în față cu cifre trimestriale. Ultima strigare, cea în care Tim Cook a zis că iPhone X a fost Read more…

Tech

Lucruri pe care le vreau de la macOS 10.14

Cam într-o lună vom vedea primul demo al viitoarei versiuni macOS. Presa vrea îmbinarea macOS cu iOS. Eu vreau niște lucruri mai simple. Aplicații cross-platform Magazinul de aplicații pentru macOS e cam degeaba. În afară Read more…

Tech

Un argument în favoarea parolelor complicate

Atacul de la St Bernardino a adus în discuție, printre altele, securitatea telefoanelor mobile. Bănuiesc că știți povestea: FBI le-a cerut celor de la Apple un backdoor, Cook a zis “nu” și de acolo s-a Read more…