Fotografii de campanie ar trebui împușcați. Nu toți, ci ăia care au făcut poze candidaților. Două exemple îmi vin în minte: Andrei Chiliman și Sulfina Barbu. Îi luăm pe rând:

Mi-aș fi dorit să găsesc imaginea care apare pe stradă, însă și exemplul de mai sus e bun. Priviți poziția corpului: capul lăsat, umerii la fel, un zâmbet invizibil: tăicuțul de la sectorul 1. Per total Chiliman îmi dă impresia unui om supus, umil, incapabil de a face lucruri de seamă pentru sectorul din nord. Habar n-am ce a făcut până acum, știu că la un moment dat reabilita blocuri și se războia cu Udrea pe tema nu știu cărui parc.

Însă la nivel de imagine Chiliman nu transmite forță, competență, deși cuvintele sunt lăudabile: Rămân la datorie! Cu aceeași seriozitate (cu accent pe prima propoziție). în poze mai puțin editate am văzut că domnul Chiliman are vână în el, dar în toate materialele de pe stradă eu nu văd decât un pensionar.

Buuuun! Mai departe!

Sulfina Barbu a fost photoshopată la greu pentru actuala campanie. La prima vedere este bine să arați excelent pe afiș, însă intervine o problemă: prea multe riduri șterse și dintr-o dată factorul uman, firesc dispare. Plus că poziția generală a corpului e total inoportună: acesta este orientat în altă direcție decât cea a celui ce observă afișul, privirea candidatului fiind unul dintre punctele de legătură. Al doilea punct de legătura este mâna întinsă către alegător, care însă transmite mesajul de “Vino alături de mine”. Leg mesajul ăsta de inexpresivitatea feței (zâmbetul fals) și dintr-o dată personajul de pe afiș devine sinistru. Prima dată când am văzut banner-ul pe stradă m-am gândit automat la un alt personaj celebru care îndemna la încredere.

Ultimul detaliu de care mă leg este poziția mâinii drepte, al cărei rol este de a susține într-un mod (prea) grațios mâna stângă. Doamna Barbu putea să o lase jos sau să țină palma pe șoldul de sub cotul mâinii stângi (sau doctrina PDL nu aprobă nicio apropiere față de orice element stâng).

Încă un lucru despre amândoi și despre majoritatea candidaților: de ce se folosesc cuvintele “Votează X!”, “Alege Y”? Lipsa pronumelui dăunează, depărtează candidatul de alegători. În opinia mea “Votează-l pe X” sau chiar o formă mai simplă “Votează pe X” ar fi fost mult mai bine primit.

Sunt curios dacă bat câmpii grav. Voi ce ziceți?


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Urgent Cargus a primit un colet

Urgent Cargus a primit în depozitul din București un colet, în data de 14 decembrie. Conform vânzătorului, trebuia să ajungă la mine pe 15. Ideal ar fi fost să ajungă până de Crăciun (23 decembrie). A Read more…

Cotidiene

Sony anunță un obiectiv pe care nimeni nu-l vrea

Chiar înainte de CES, Sony a anunțat că următorul obiectiv pentru aparatele foto APS-C, montura E va fi un 18-135mm f3.5-5.6 OSS. Practic, este un obiectiv pe care nimeni nu-l vrea, dar de care Sony Read more…

Cotidiene

Propriul interes – de la nivel înalt, la genunchiul broaștei

Ne uităm îngroziți la cum măcelăresc băieții ăștia legile justiției din cauza a ceea ce eu rezum la propriul interes. Propriul interes de a nu pierde puterea, de a nu face pârnaie și de a Read more…