Fotografii de campanie ar trebui împușcați. Nu toți, ci ăia care au făcut poze candidaților. Două exemple îmi vin în minte: Andrei Chiliman și Sulfina Barbu. Îi luăm pe rând:

Mi-aș fi dorit să găsesc imaginea care apare pe stradă, însă și exemplul de mai sus e bun. Priviți poziția corpului: capul lăsat, umerii la fel, un zâmbet invizibil: tăicuțul de la sectorul 1. Per total Chiliman îmi dă impresia unui om supus, umil, incapabil de a face lucruri de seamă pentru sectorul din nord. Habar n-am ce a făcut până acum, știu că la un moment dat reabilita blocuri și se războia cu Udrea pe tema nu știu cărui parc.

Însă la nivel de imagine Chiliman nu transmite forță, competență, deși cuvintele sunt lăudabile: Rămân la datorie! Cu aceeași seriozitate (cu accent pe prima propoziție). în poze mai puțin editate am văzut că domnul Chiliman are vână în el, dar în toate materialele de pe stradă eu nu văd decât un pensionar.

Buuuun! Mai departe!

Sulfina Barbu a fost photoshopată la greu pentru actuala campanie. La prima vedere este bine să arați excelent pe afiș, însă intervine o problemă: prea multe riduri șterse și dintr-o dată factorul uman, firesc dispare. Plus că poziția generală a corpului e total inoportună: acesta este orientat în altă direcție decât cea a celui ce observă afișul, privirea candidatului fiind unul dintre punctele de legătură. Al doilea punct de legătura este mâna întinsă către alegător, care însă transmite mesajul de “Vino alături de mine”. Leg mesajul ăsta de inexpresivitatea feței (zâmbetul fals) și dintr-o dată personajul de pe afiș devine sinistru. Prima dată când am văzut banner-ul pe stradă m-am gândit automat la un alt personaj celebru care îndemna la încredere.

Ultimul detaliu de care mă leg este poziția mâinii drepte, al cărei rol este de a susține într-un mod (prea) grațios mâna stângă. Doamna Barbu putea să o lase jos sau să țină palma pe șoldul de sub cotul mâinii stângi (sau doctrina PDL nu aprobă nicio apropiere față de orice element stâng).

Încă un lucru despre amândoi și despre majoritatea candidaților: de ce se folosesc cuvintele “Votează X!”, “Alege Y”? Lipsa pronumelui dăunează, depărtează candidatul de alegători. În opinia mea “Votează-l pe X” sau chiar o formă mai simplă “Votează pe X” ar fi fost mult mai bine primit.

Sunt curios dacă bat câmpii grav. Voi ce ziceți?


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Gagica lui Dragnea e o falsă problemă

Văd că lumea a rămas după marele Congres doar cu ideea că e nasol să umbli cu o tipă mai tânără cu 30 de ani decât tine. Ceea ce, în contextul real, adică cel politic, Read more…

Cotidiene

The Bucharest Major ne pune pe harta internațională DotA 2

N-am prea fost atent în ultima vreme și m-am trezit că România a devenit un hub important pentru jucătorii de DotA 2. Atât de important, încât se organizează The Bucharest Major chiar la noi în Read more…

Cotidiene

Următorul pas pentru salvarea idioților de pe șosea

Am fost în weekend la Buzău pe o ploaie absolut sâcâitoare. Pentru că folosesc ruta alternativă la DN2, am interacționat cu mai puțini șoferi, însă suficient de mult cât să văd că proporția de idioți Read more…