Dacă Philips Hue vi se pare prea scump (și chiar e), IKEA vă sare în ajutor cu gama TRÅDFRI de becuri inteligente. Pe lângă acestea, suedezii vin și cu întrerupătoare, un hub și aplicație de mobil. Singurul inconvenient este disponibilitatea limitată (doar în Suedia, State, Italia, Cehia și Belgia, momentan).

Cu $80 vă luați două becuri, un hub și un întrerupător mobil. Este cu $20 mai scump decât cel mai ieftin pachet de la Philips, însă becurile TRÅDFRI permit ajustarea temperaturii de lumină. Pentru a face același lucru, dar în ecosistemul Philips, trebuie să cheltuiți $130.

Ceea ce nu spune IKEA este dacă sistemul lor este compatibil cu HomeKit, Google Home, Alexa, IFTTT sau cu restul serviciilor ce permit controlarea de la distanță sau prin voce. Având în vedere că sistemul se bazează pe aceeași platformă ce “alimentează” Philips Hue, este foarte posibil ca TRÅDFRI să poată comunica în viitorul apropiat cu serviciile mai sus menționate.

În rest, IKEA oferă becuri suplimentare la $12 bucata (1000 lumeni) și la 20$ în varianta spot (400 lumeni). La un simplu calcul, pentru a pune becuri în toată casa, ar trebui să investesc cel puțin $304. Echivalentul oferit de Philips Hue m-ar costa $520. Toate astea dacă l-am avea președinte pe Trump. Pentru că suntem dincolo de Atlantic, transformați sumele în Euro, adăugați TVA și cam pe acolo vă e prețul (kit-ul de $60 de la Philips e cel puțin €77 la noi). Vedeți mai jos prețul.

Dar, dacă nu vă luați toate becurile deodată și vă propuneți să încercați mai întâi vrăjitoria asta numită smart home, TRÅDFRI merită cumpărat. Mă rog, așteptați să apară primele recenzii, dacă nu sunteți early adopteri. Personal aș cumpăra sistemul pentru dormitor.

PS: Seria TRÅDFRI va cuprinde și panouri luminoase, ce pot fi montate pe corpurile de bucătărie. Le-ar mai trebui benzi luminoase ca să întregească gama.

Update: am luat legătura cu cei de la IKEA și, spre suprinderea mea, gama de produse se află deja în magazinul din Băneasa, dar nu a fost pusă pe site.

Am verificat și cu colegii noștri din magazin, iar gama TRÅDFRI a ajuns deja în magazinul nostru și urmează ca la începutul lunii aprilie să fie actualizate și pe site.

Prețul pentru 2 becuri, hub și telecomandă este de 330 de lei, deci chiar mai puțin de $80 (cursul de azi e de 4.19). Nu i-am mai întrebat pe cei de la IKEA ce prețuri au becurile separat, dar, dacă ne luăm după prețul pachetului de $80, un bec n-ar trebui să coste mai mult de 51 de lei, în timp ce un spot ar trebui să vă scoată din buzunar aproximativ 84 de lei.

Update 2: Au apărut și pe website. Kit-ul este de 330 de lei, în timp ce becurile pornesc de la 45 de lei, iar spot-urile costă 60 de lei. Astfel, costul destinat iluminării complete (în cazul meu) prin IKEA TRÅDFRI este de aproximativ 1063 lei ($250). Iefteneaua!

Update 3 (23 mai 2017): Tocmai ce am aflat că IKEA va implementa compatibilitatea cu Alexa, Google Home și HomeKit din această vară.


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

2 Comments

Tech News - 2 aprilie 2017 ⋆ revoblog.ro · April 2, 2017 at 21:32

[…] 2. IKEA intră pe piaţa Smart Home cu becuri ieftine. Şi deja sunt disponibile şi în România. […]

Becurile IKEA TRADFRI devin compatibile cu Amazon Alexa și Apple HomeKit | Dan Pandrea · November 1, 2017 at 15:02

[…] gamei de produse TRADFRI. O mână de becuri, un hub și o telecomandă. Am vorbit despre toate aici. Comunicarea cu asistenții virtuali inteligenți era tot ce le lipsea suedezilor. Până […]

Leave a Reply

Related Posts

Tech

iOS 12: Apple începe să se trezească

După un trimestru în care au făcut ce știu mai bine (adică să-și mărească profitul), Apple pare să coboare cu picioarele pe pământ. Într-un raport publicat pe Bloomberg, iOS 12 pare să se concentreze pe Read more…

Tech

Două lucruri de reținut din Q1 2018 pentru Apple

Noaptea trecută, ora locală 14 la Cupertino, Apple a anunțat rezultatele financiare pentru Q1 2018 (octombrie – decembrie 2017). Pe scurt, a fost cel mai bun trimestru din istoria de peste 40 de ani a Read more…

Tech

Steve Wozniak subliniază o problemă a companiilor de tehnologie din prezent

Steve Wozniak a atras atenția publicațiilor pentru că a zis nasoale de Tesla. Ce zice despre întârzierile pe care Musk le-a tot anunțat este adevărat. Apoi a zis chestia asta: “All Tesla says is, ‘It’s Read more…