999355_10151764856792764_1646456731_n[1]

N-am pretenții de recenzor, însă pot vorbi despre cartea “Hit Yourself” din perspectiva celui care ascultă muzică și o produce la un nivel bazic. Primul lucru bun pe care-l pot spune despre “Hit Yourself” e că structura sa este simplu de urmărit: 10 capitole care m-au purtat de la ideea de a face muzică, până la sfaturi de producție atât din partea lui Florin, cât și din cea a altor producători cunoscuți.

Dincolo de ideea că muzica e o formă a artei și multă lume se așteaptă la epitete și metafore într-o carte despre artă, Florin a făcut cea mai inspirată mutare când inserat toate linkurile posibile către site-uri care ajută în producție: sunete, strângere de fonduri, hosting etc. Că tot a devenit tată, Florin face prin “Hit Yourself” acele gesturi părintești pe care le va face și cu Sasha: te ia de ambele mâini și îți antrenează pașii în industria muzicală.

Pe parcursul cărții am găsit sfaturi din partea producătorilor, a artiștilor și a șefilor de casă de discuri. M-am oprit la cel al lui Gabriel Huiban, compozitor Delia, DJ Project, Hi-Q, Giulia, pentru că mi se pare că e cel mai bun sfat dat celor care vor să pornească la drum:

Sfatul meu pentru cei care sunt la început de drum: nu investi bani, ci pregătesște-te înainte! Începi să investești bani doar atunci când tu crezi 100% în tine, altfel arunci banii pe fereastră și vei fi dezamăgit, deși poate ai talent. Dar degeaba ai talent dacă nu faci nimic pentru a te educa, poți avea voce, dar să nu o lucrezi, sau să ai ureche muzicală, dar să nu știi niciun instrument – pian sau chitară.

Dacă nu faci nimic pentru a te educa, asta e o dovadă pentru mine că nu ești serios. Succesul nu e doar talent, ci și multă muncă.

Dacă e un lucru pe care l-aș fi dorit în carte, acela ar fi prezența codurilor QR. Intri în site, salvezi ca bookmark și după ce termini cartea poți sa te apuci să explorezi tot ce are de oferit un site care te va ajuta să îți faci muzica cunoscută. Un alt lucru pe care îl aștept de la Florin este să actualizeze informația la intervale regulate, astfel încât “Hit Yourself” să rămână mereu ancorată în prezent.

Dacă n-aveți ce face pe tren, în autocar sau chiar într-o după-amiază în parc, “Hit Yourself” e o carte pe care v-o recomand, chit că nu vreți să vă lansați în muzică, dar sunteți curioși să aflați lucruri despre începuturile lui Edward Maya, ale Innei şi a celor care au pus România pe harta internaţională a muzicii dance.


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Muzica

Lucrurile pe care le poți face cu Spotify în România

Lansarea Spotify pe piața din România vine cam la spartul târgului, când absolut toată lumea interesată de streaming are câte un abonament. Cu toate astea, Spotify este încă numărul 1 în materie de streaming audio, Read more…

Film

Star Wars Live In Concert: cum ar trebui să vedem filmele de acum încolo

George Lucas nu ratează nicio ocazie de a scoate bani din franciza Star Wars, doar a relansat “The Phantom Menace” în 3D. “A New Hope” acompaniat de Orchestra Simfonică București are mai mult sens, așa Read more…

Muzica

UNTOLD 2018: in need of some Anjuna Love

Ieri au ieșit trei știri importante despre Untold Festival. Prima dintre ele: următoarea ediție va avea loc între 2 și 5 august. Tot la Cluj, tot în același în parc și tot cu aceeași atmosferă Read more…