Se dă următorul post semnat de Oliver Simionescu, cunoscut ascultătorilor de radio ca Olix de la Kiss FM:

Sfatul de la miezul zilei: producatorii muzicali amatori trebuie sa inteleaga faptul ca in muzica e ca la Masterchef! Standardele sunt FOARTE ridicate de catre PROFESIONISTI!

Daca vrei sa ajungi ca si ei trebuie sa faci treaba foarte bine si sa lucrezi la standarde inalte!

Conceptul “standarde” capătă mai multe valențe, însă prima la care mă gândesc este cea de producție. În funcție de genul pe care îl abordezi, producția poate necesita o investiție mai mică sau mai mare. Dacă ești folkist – chitara și microfonul, dacă ești Skrillex wannabe – un laptop, iar dacă ai un band, atunci ar fi bine să ai o sală mare și multe scule.

Cum mie îmi place muzica electronică, un calculator poate fi suficient dacă știi ce faci. Exemple sunt multe, chiar de pe meleagurile noastre. Nu știu câți dintre voi au auzit de Petrișor Dima, un brașovean care a lansat multe melodii sub numele de Anhken. Poate cea mai populară dintre ele este Taste, piesă ce a fost preluată în toate emisiunile radio de gen. Într-un interviu acordat Andrei în urmă cu un an și ceva, Anhken spunea următoarele despre investițiile în echipamente:

Trebuie sa-ti placa si sa fii perseverent. Cele mai apreciate melodii produse de mine pana acum au fost create pe un laptop rudimentar, deci as putea spune ca din punct de vedere material nu trebuie sa te arunci direct in investitii; pe masura ce iti dai seama ca merita si ca munca ta este apreciata treci la nivelul urmator.

Citiți tot interviul aici. Pentru mine cuvintele de mai sus sunt suficiente, mai ales că românul nostru nu s-a lăsat și a ajuns pe compilația A State of Trance 2011.

Un alt exemplu este Darren Tate, producătorul britanic ce a demonstrat prin 2007 că plug-in-urile DAW-urilor se apropie foarte mult calitativ de hardware-ul specific unui studio. Puteți căuta pe torrente “Darren Tate Computer Music” și dacă aveți răbdare să vedeți în vreo 3 ore cum se face piesa asta.

Dacă vorbim totuși de cultură muzicală și de lucrul ăla inexplicabil, numit talent, mâncarea de pește e cu totul alta.

foto via


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Muzica

UNTOLD 2018: in need of some Anjuna Love

Ieri au ieșit trei știri importante despre Untold Festival. Prima dintre ele: următoarea ediție va avea loc între 2 și 5 august. Tot la Cluj, tot în același în parc și tot cu aceeași atmosferă Read more…

Muzica

Ableton anunță Live 10

Aplicația favorită de creat melodii va primi în primele luni ale 2018 o nouă versiune. Ableton Live 10 primește o serie de îmbunătățiri, plus câteva noi instrumente și efecte. Dacă ați mai vizitat acest blog, Read more…

Muzica

Două melodii bune de la #ABGT250

Above & Beyond au marcat 250 de episoade ale emisiunii Group Therapy printr-un weekend plin de muzică organizat în America, în statul Washington (The Gorge Amphitheatre). Pe lângă melodiile lor și anunțul că următorul album, Read more…