Acum că am ajuns să mai bat pasul prin București, mi-am adus aminte de un efect grav al celor 50 de ani de comunism. Nu e vorba de problema șpăgilor, a oamenilor sus puși, a pilelor, a turnătoriilor. Nu, nicidecum aceste teme demne de talk-show-uri pe posturile de știri. Dacă luați bulevardele la pas veți vedea o problemă ce își are rădăcinile în cei 50 de ani de comunism: semaforul.

Eram la Unirii, în minunata intersecție de la H&M, semaforul pe roșu pentru pietoni. Ca un elev ce a luat în serios orele de educație rutieră (alea două), așteptam să se facă verde. Din partea opusă văd niște doamne în etate călcând cu avânt trecerea de pietoni. Văd din stânga un A4 cum dă claxoane sănătoase. Mămăile se blochează și fac doi pași în spate, uitându-se urât la șoferul care încerca să-și țină cazierul curat.

Am văzut de mai multe ori asta: pensionari care sunt prinși pe roșu și care comentează de parcă le-ai fi intrat cu mașina în sufragerie. Consider că ăsta e un efect al celor 50 de ani de comunism. “N-am tras tare la cincinal ca să vii to acum, cu mașina ta de baștan să-mi spui cum se traversează o trecere de pietoni. Ce dacă-i roșu? Așteaptă, că doar ai mașină!” Cam ăsta e mesajul.

Cine n-are bătrâni să-și cumpere, nu?

Categories: Cotidiene

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

8 Comments

Emil · March 21, 2013 at 16:35

Sa stii ca nu-i chiar asa. În urmă cu câteva săptămâni când am fost la Barcelona am remarcat că pe acolo nu era nimeni care să aștepte verdele. Mă șimțeam și aiurea că eu eram singurul care aștepta să se schimbe culoarea semaforului. 🙂

  dan · March 21, 2013 at 16:46

  Aici e vorba de o nuanta, ca si la noi sunt astia mai tineri care sar ca niste gazele pe sosea. Ideea e ca batranii mai au un pic si te injura daca indraznesti sa treci pe verde, in timp ce ei trec pe rosu.

Andreea · March 21, 2013 at 18:16

Nu doar ei sunt problema in traversatul asta “amboulea”, zic eu, ci si aceia care traverseaza la trecerile de pietoni cu copiii de mana, pe rosu. Ii invata pe astia micii ca e ok sa mergi asa ca boul, pe unde vrea muschii tai de bizon.
Batranii sunt ciufuti in orice situatie: in autobuz, la posta, la Mega Image, pe trecerile de pietoni, ca deh… Sunt obositi de atata trai, dom’le, si nu-i lasam sa-si rezolve treburile, din cauza unora ca noi n-ajung ei la timp sa-si ia o legatura de patrunjel.
Habar n-am care-i rationamentul lor, dar sper din tot sufletul sa nu ajung asa grumpy si suparata pe viata la varsta aia.

  dan · March 21, 2013 at 18:16

  Basescu e de vina.

  Yamasha · March 21, 2013 at 22:14

  da, corect! exact asta am zis si eu zielle trecute. ok, batran, batran, oricum isi asteapta moartea. dar BA, ce-l inveti pe ala mic sa treaca asa? daca va trece singur de capul slui si va fi calcat de masina?!

Alexandra · March 21, 2013 at 18:38

In Londra singurii care stau la semafor sunt turistii, in rest londonezii de toate varstele n-au nicio treaba cu statul la semafor, iar soferii nu au parut foarte deranjati de asta.

  dan · March 21, 2013 at 18:55

  Ai auzit ceva injuraturi in engleza? 😀

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Acțiunile statului ca metaforă

Mi-am adus aminte de o fază de când locuiam în Buzău. Eram undeva prin zona stadionului și așteptam pe cineva. Pe partea cealaltă a străzii, vedeam un cerșetor undeva la 60 de ani cum mergea Read more…

Cotidiene

E bine cu autobuzul pe linia de tramvai, dar…

Aud că Primăria a găsit soluția pentru fluidizarea traficului: transformarea șinelor de tramvai în benzi speciale pentru autobuz. Prin ceea ce cred că este un exces de zel, măsura prevede ca linia 21 (Sf. Gheorghe Read more…

Cotidiene

Nu există motivație mai mare decât foamea

Bănuiesc că ați văzut știrea conform căreia un sfert din tineri nu studiază sau nu muncesc. Să mă apuc acum să zic cum am muncit eu “la viața mea” nu ar rezolva mare lucru într-un Read more…