Noaptea trecută, ora locală 14 la Cupertino, Apple a anunțat rezultatele financiare pentru Q1 2018 (octombrie – decembrie 2017). Pe scurt, a fost cel mai bun trimestru din istoria de peste 40 de ani a companiei. Dintre toate numerele și procentele vânturate în fața investitorilor, eu am rămas cu două chestii.

Apple a vândut mai puține telefoane

Dacă vedeți chestia asta într-un titlu care anunță apocalipsa pentru Apple, puteți să închideți tab-ul de browser. Față de același trimestru al anului trecut, Apple a vândut cu 1 milion de unități mai puțin. Cauze? Probabil diluarea ideii de exclusivitate, prin lansarea a 3 modele noi într-o singură generație. Au mai fost și ceva știri legate de probleme de producție pentru iPhone X, lucru care a influențat cu siguranță numărul de unități livrate.

Al doilea motiv pentru care Apple a livrat doar 77,3 milioane de iPhone-uri ține de durata mai scurtă a trimestrului – cu o săptămână mai puțin decât cel echivalent anului trecut. Făcând o medie, Apple ar fi vândut vreo 83 de milioane de unități cu o săptămână în plus.

Apple a vândut telefoane mai scumpe

Lumea a lătrat foarte mult când a văzut telefonul de $999 lansat de Apple. S-a luat în derâdere, s-au făcut previziuni sumbre, inclusiv despre mult așteptata decădere a celor de la Apple. Însă băieții au gândit-o bine, chiar dacă au vândut mai puține telefoane.

În Q1 2017, prețul mediu al unui iPhone a fost de $694. Un an mai târziu, Apple anunță un ASP (Average Selling Price) de $795. Semn că oamenii și-au făcut foarte bine calculele.

Odată cu zvonurile că iPhone SE nu va fi relansat în a doua generație și că Apple va aduce un model de iPhone care să stea mai sus de iPhone X, există toate șansele ca pe Q1 2019 să vedem alte recorduri doborâte.

Până atunci, Apple is DOOMED!


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Tech

Următorul iPhone ieftin începe să prindă formă

Site-urile ce trăiesc doar din publicarea zvonurilor și-au luat-o grav peste bot când Apple a ieșit în față cu cifre trimestriale. Ultima strigare, cea în care Tim Cook a zis că iPhone X a fost Read more…

Tech

Lucruri pe care le vreau de la macOS 10.14

Cam într-o lună vom vedea primul demo al viitoarei versiuni macOS. Presa vrea îmbinarea macOS cu iOS. Eu vreau niște lucruri mai simple. Aplicații cross-platform Magazinul de aplicații pentru macOS e cam degeaba. În afară Read more…

Tech

Un argument în favoarea parolelor complicate

Atacul de la St Bernardino a adus în discuție, printre altele, securitatea telefoanelor mobile. Bănuiesc că știți povestea: FBI le-a cerut celor de la Apple un backdoor, Cook a zis “nu” și de acolo s-a Read more…