Suntem cu câteva zile înainte de Parlamentare și mesajele și clipurile ce îndeamnă la vot se înmulțesc precum ciupercile după ploaie. Mă îndoiesc că efectul va fi unul major. Cei care au de gând să schimbe ceva prin puterea propriului vot o vor face fără ezitare. Cei care se complac în mocirla unei Românii în care toți sunt la fel vor sta acasă și vor scânci și în următorii patru ani pentru că mereu e vina aleșilor.

Totuși, vacanța de 1 decembrie mi-a arătat cum pot fi convinși nehotărâții să își miște fundul până la urne: facem chetă, cumpărăm niște bilete de avion low cost și îi trimitem în Vest timp de un weekend. Să meargă un pic pe străzile de acolo, să se urce într-un autobuz, să meargă pe o autostradă, să intre la un muzeu și, în esență, să tragă în piept un aer mai civilizat.

Vacanța de 1 decembrie m-a găsit în Italia, unde am vizitat Verona, Veneția și Florența. Am folosit trenuri, autobuze, precum și câteva sute de kilometri de autostradă. Da, viața e mai scumpă în Italia, dar măcar macaronarii au depus eforturi în a ușura sarcina cetățeanului de a plăti pentru servicii și produse.

Vrei să mergi pe autostrada privată și treci prin bariere? Pune-ți un sistem Telepass pe mașină și treci fără să oprești. Factura o primești la final de lună prin poștă. Ești navetist pe tren? Ai automate de bilete și trenuri care se mișcă repede și căi de rulare de mare viteză. Nu știi de unde să iei bilete de autobuz? Caută în magazinele de lângă stații. Pe lângă un ristretto care ar trezi fiecare votant din Teleorman, iei rapid bilete în funcție de nevoile de călătorie din ziua respectivă.

Bine, Italia e o țară în care curge numai lapte și miere. Au și ei problemele lor, corupția e și la ei în prim plan. Dar e un exemplu suficient de bun pentru ca mulți români să-și dea seama că votul e primul instrument prin care pot schimba ceva în țara asta. Poate de-aia unii români din Italia s-au așezat la coadă să voteze în 2014.

PS: Bine că n-am fost iar în Danemarca. La cum merg lucrurile acolo, românii s-ar fi întors în țară cu furci și topoare luate de la duty free, cu direcția Casa Poporului.

Categories: Cotidiene

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

0 thoughts on “Cum putem aduce lumea la vot”

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Îmi place când Waze ne ferește de propria prostie

Duminică m-am întors în București pe o ploaie absolut oribilă. Știți voi: aia care necesită ștergătoarele la viteză maximă și cel mult 70 km/h în afara localității. Cu toate astea, tot am dat de imbecili Read more…

Cotidiene

Dacă aș fi primar (4)

Bine ați venit în seria de articole care nu propun autostrăzi suspendate, revoluție în trafic în 6 luni și zone metropolitane! Articolele “Dacă aș fi primar” cuprind idei simple, care pot îmbunătăți vizibil bunul mers Read more…

Cotidiene

România Liberă și Mediafax au aflat că ungurii l-au omorât pe Mihai Viteazul

Cum stăteam eu așa pe Facebook și mă uitam cum rămânem fără miniștri, văd o știre de la România Liberă care dă ca sursă pe Mediafax. Știrea? Papa Francisc acceptă teoria Big Bang. Știrea e Read more…