Suntem cu câteva zile înainte de Parlamentare și mesajele și clipurile ce îndeamnă la vot se înmulțesc precum ciupercile după ploaie. Mă îndoiesc că efectul va fi unul major. Cei care au de gând să schimbe ceva prin puterea propriului vot o vor face fără ezitare. Cei care se complac în mocirla unei Românii în care toți sunt la fel vor sta acasă și vor scânci și în următorii patru ani pentru că mereu e vina aleșilor.

Totuși, vacanța de 1 decembrie mi-a arătat cum pot fi convinși nehotărâții să își miște fundul până la urne: facem chetă, cumpărăm niște bilete de avion low cost și îi trimitem în Vest timp de un weekend. Să meargă un pic pe străzile de acolo, să se urce într-un autobuz, să meargă pe o autostradă, să intre la un muzeu și, în esență, să tragă în piept un aer mai civilizat.

Vacanța de 1 decembrie m-a găsit în Italia, unde am vizitat Verona, Veneția și Florența. Am folosit trenuri, autobuze, precum și câteva sute de kilometri de autostradă. Da, viața e mai scumpă în Italia, dar măcar macaronarii au depus eforturi în a ușura sarcina cetățeanului de a plăti pentru servicii și produse.

Vrei să mergi pe autostrada privată și treci prin bariere? Pune-ți un sistem Telepass pe mașină și treci fără să oprești. Factura o primești la final de lună prin poștă. Ești navetist pe tren? Ai automate de bilete și trenuri care se mișcă repede și căi de rulare de mare viteză. Nu știi de unde să iei bilete de autobuz? Caută în magazinele de lângă stații. Pe lângă un ristretto care ar trezi fiecare votant din Teleorman, iei rapid bilete în funcție de nevoile de călătorie din ziua respectivă.

Bine, Italia e o țară în care curge numai lapte și miere. Au și ei problemele lor, corupția e și la ei în prim plan. Dar e un exemplu suficient de bun pentru ca mulți români să-și dea seama că votul e primul instrument prin care pot schimba ceva în țara asta. Poate de-aia unii români din Italia s-au așezat la coadă să voteze în 2014.

PS: Bine că n-am fost iar în Danemarca. La cum merg lucrurile acolo, românii s-ar fi întors în țară cu furci și topoare luate de la duty free, cu direcția Casa Poporului.

Categories: Cotidiene

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Un canal de Youtube pentru fanii minimalismului

Matt D’Avella e un tip care trăiește într-un apartament minimalist și vorbește pe Youtube despre asta. Bine, a și regizat un documentar pe aceeași temă – îl puteți vedea pe Netflix. Motiv pentru care (probabil) Read more…

Cotidiene

Sunt curios ce influență poate avea un retailer asupra unui serviciu de curierat

Pentru cei care mă știu, povestea coletului Urgent Cargus din preajma Crăciunului este cunoscută. Pe scurt: un produs comandat de pe ASOS și livrat perfect până la Oradea de către DHL a ajuns în mâinile Read more…

Cotidiene

Cu ce-am rămas după un Paște petrecut acasă

E fain să te întorci acasă, mai ales de Sărbători. Prinși în bula asta a Capitalei ce respiră foarte greu, treapta mai mică de viteză a Provinciei prinde bine. După multă mâncare și tradiționala adunare Read more…