Acum fix 10 ani, Steve Jobs urca pe scena de la Macworld și anunța primul iPhone. Radical diferit față de ce aveam atunci, iPhone este telefonul care a schimbat evoluția omenirii.

Știu că pare exagerat, dar gândiți-vă câte s-au schimbat de atunci. Încep cu una mare de tot: traficul pe mobil îl depășește acum pe cel de pe desktop. Apoi avem revoluții și manifestări organizate pe mobil: Egipt, Turcia, Chișinău, Iran, Kiev.

O întreagă industrie de mobile developers a născut ca urmare a ceea ce s-a prezentat pe 9 ianuarie 2007 în San Francisco. Spiritul civic s-a dezvoltat datorită smartphone-ului modern. Manipulările s-au intensificat din cauza smartphone-ului modern.

Consumul de media s-a schimbat semnificativ din cauza intervalului de atenție tot mai scăzut. Distribuitorii de conținut au devenit producători de conținut. Toate aceste nevoi au dus la o dezvoltare accelerată a rețelelor mobile.

În zece ani s-au schimbat foarte multe. Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor a lăsat în urmă jucători puternici pe piața telefoniei mobile. Cel mai răsunător exemplu este Nokia, odată liderul pieței. Culmea e că a 10-a aniversare iPhone a marcat și relansarea finlandezilor după afacerea Microsoft.

Motorola este următorul eșec de pe listă. Înainte de iPhone, Motorola reușea să vândă 130 de milioane de RAZR V3 în toată lumea. Sony-Ericsson e iarăși un nume care a dispărut de pe harta celor mai populare brand-uri.

Chiar și nișa telefoanelor de business și-a luat-o grav în perioada asta. Ce însemna să ai acum 10 ani un Blackberry pe masă? Ce înseamnă asta acum? Tot pe partea de business și-a luat-o masiv și Microsoft, forțându-i să reconstruiască sistemul Windows Mobile și să-și încerce norocul contra iOS și Android.

Și dacă tot am adus vorba de Android, așa arăta înainte de anunțarea primului iPhone. Cum a arătat după nu mai e nevoie să vă arăt.

S-au schimbat multe în 10 ani. Multe tehnologii, multe telefoane. Voi ce telefon foloseați la început de 2007? Eu făceam fotografii de 1.3 megapixeli, ascultam muzică de pe un microSD de 128mb și jucam Zuma prin pauze. Toate de pe un Nokia 6131.

Voi ce telefon aveați acum 10 ani?

featured photo via

Categories: Tech

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

3 Comments

Ioan M. · January 9, 2017 at 16:23

Prin vremea aia colecția mea de telefoane era formata dintr-un arsenal Nokia: 3310, 3410, N90 apoi N73. Dupa 2008 am avut un HTC Touch Diamond.

George · January 9, 2017 at 17:19

Qteq PDA + Nokia N63 parca.

Leave a Reply

Related Posts

Tech

Am rămas cu 3 lucruri după conferința Apple

La ora locală 10, Tim Cook a anunțat următoarele generații de produse: Apple Watch Series 3, iPhone 8, 8 Plus, X și Apple TV 4K. Deși multă lume se concentrează pe cât de dezamăgitoare este Read more…

Tech

Nokia 5 review: plăcut surprins

Am ales să public review-ul Nokia 5 în ziua în care Apple anunță următoarele iPhone-uri dintr-un simplu motiv: nu ai nevoie de un buget de +3000 lei pentru a avea un smartphone decent. Următoarele rânduri Read more…

Tech

Pe 12 septembrie vedem noul iPhone

Dacă v-ați săturat de torenții de știri și de zvonuri despre cum va fi următorul iPhone, aflați că, pe 12 septembrie, Tim Cook ne va izbăvi cu un anunț oficial. Mă rog, cel mai probabil Read more…