Acum fix 10 ani, Steve Jobs urca pe scena de la Macworld și anunța primul iPhone. Radical diferit față de ce aveam atunci, iPhone este telefonul care a schimbat evoluția omenirii.

Știu că pare exagerat, dar gândiți-vă câte s-au schimbat de atunci. Încep cu una mare de tot: traficul pe mobil îl depășește acum pe cel de pe desktop. Apoi avem revoluții și manifestări organizate pe mobil: Egipt, Turcia, Chișinău, Iran, Kiev.

O întreagă industrie de mobile developers a născut ca urmare a ceea ce s-a prezentat pe 9 ianuarie 2007 în San Francisco. Spiritul civic s-a dezvoltat datorită smartphone-ului modern. Manipulările s-au intensificat din cauza smartphone-ului modern.

Consumul de media s-a schimbat semnificativ din cauza intervalului de atenție tot mai scăzut. Distribuitorii de conținut au devenit producători de conținut. Toate aceste nevoi au dus la o dezvoltare accelerată a rețelelor mobile.

În zece ani s-au schimbat foarte multe. Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor a lăsat în urmă jucători puternici pe piața telefoniei mobile. Cel mai răsunător exemplu este Nokia, odată liderul pieței. Culmea e că a 10-a aniversare iPhone a marcat și relansarea finlandezilor după afacerea Microsoft.

Motorola este următorul eșec de pe listă. Înainte de iPhone, Motorola reușea să vândă 130 de milioane de RAZR V3 în toată lumea. Sony-Ericsson e iarăși un nume care a dispărut de pe harta celor mai populare brand-uri.

Chiar și nișa telefoanelor de business și-a luat-o grav în perioada asta. Ce însemna să ai acum 10 ani un Blackberry pe masă? Ce înseamnă asta acum? Tot pe partea de business și-a luat-o masiv și Microsoft, forțându-i să reconstruiască sistemul Windows Mobile și să-și încerce norocul contra iOS și Android.

Și dacă tot am adus vorba de Android, așa arăta înainte de anunțarea primului iPhone. Cum a arătat după nu mai e nevoie să vă arăt.

S-au schimbat multe în 10 ani. Multe tehnologii, multe telefoane. Voi ce telefon foloseați la început de 2007? Eu făceam fotografii de 1.3 megapixeli, ascultam muzică de pe un microSD de 128mb și jucam Zuma prin pauze. Toate de pe un Nokia 6131.

Voi ce telefon aveați acum 10 ani?

featured photo via

Categories: Tech

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

3 thoughts on “Ce telefon aveați când Steve Jobs anunța primul iPhone?”

Ioan M. · January 9, 2017 at 16:23

Prin vremea aia colecția mea de telefoane era formata dintr-un arsenal Nokia: 3310, 3410, N90 apoi N73. Dupa 2008 am avut un HTC Touch Diamond.

George · January 9, 2017 at 17:19

Qteq PDA + Nokia N63 parca.

Leave a Reply

Related Posts

Tech

Am instalat iOS 11

Pentru că în fiecare an mă mănâncă, acum câteva zile am instalat o versiune beta a iOS 11. Este vorba de al doilea Developer Beta, pe un iPhone 6S. Am așteptat a doua versiune, pentru Read more…

Tech

Withings a devenit Nokia Health

După ce au scos €170 milioane vara trecută pentru a-i cumpăra pe francezi, finlandezii au făcut ieri marele pas și au tras Withings pe linie moartă. În locul brand-ului francez a apărut Nokia Health. La Read more…

Tech

Două noi de la Logitech

Compania care a scos cea mai tare tastatură ever nu stă pe loc și anunță două produse de urmărit. Primul dintre ele este a doua generație de cameră video de supraveghere inteligentă, numită Circle 2. Partea Read more…