De regulă, nu mă bag în astfel de lucruri, mai ales când vine vorba de o încărcătură istorică ce fierbe de foarte mulți ani. Însă, în cazul Cataloniei, nu pot să nu remarc încăpățânarea unor oameni.

Guvernul catalan a primit destule semnale că declararea independenței n-o să fie o idee bună. Odată de la guvernul de la Madrid, a doua oară de la marii investitori care sunt dispuși să-și mute afacerile în altă parte. Unele bănci au și făcut asta.

Văd pe Twitter că situația Cataloniei este comparată cu cea a ieșirii Marii Britanii din UE. Ceea ce e o tâmpenie monumentală – britanicii au doi ani de zile la dispoziție să negocieze divorțul. Catalanii se grăbesc de zici că au fost sub bici până astăzi și, în cazul unui succes, mă îndoiesc că spaniolii vor fi la fel de amabili în privința negocierilor.

Cu companii ce vor pleca cu siguranță peste noile granițe, cu un guvern ce trebuie să bată o nouă monedă, fără a fi în UE și prin nevoia de a încheia acorduri bilaterale cu toaaaată lumea, eventualul stat catalan va arăta cum ambițiile unui grup restrâns afectează milioane de oameni.

22780409_10155942652867764_7974274307759355369_n.jpg

Deocamdată, Rajoy a destituit guvernul catalan și a programat alegeri anticipate în decembrie. Cu o mișcare pro Spania mai numeroasă, dar mai inactivă decât cea a secesioniștilor, catalanii au totuși șansa să evite o catastrofă socială și financiară.

Până atunci însă, Valencia este pe primul loc în La Liga 😀

Categories: Cotidiene

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Gagica lui Dragnea e o falsă problemă

Văd că lumea a rămas după marele Congres doar cu ideea că e nasol să umbli cu o tipă mai tânără cu 30 de ani decât tine. Ceea ce, în contextul real, adică cel politic, Read more…

Cotidiene

The Bucharest Major ne pune pe harta internațională DotA 2

N-am prea fost atent în ultima vreme și m-am trezit că România a devenit un hub important pentru jucătorii de DotA 2. Atât de important, încât se organizează The Bucharest Major chiar la noi în Read more…

Cotidiene

Următorul pas pentru salvarea idioților de pe șosea

Am fost în weekend la Buzău pe o ploaie absolut sâcâitoare. Pentru că folosesc ruta alternativă la DN2, am interacționat cu mai puțini șoferi, însă suficient de mult cât să văd că proporția de idioți Read more…