Odată ajuns la 6 ani de blogging îți poți forma o idee despre cum va fi online-ul, mai ales blogosfera în viitor. Având mai puțini ani de experiență în domeniu (undeva la 4 și jumătate), nu cred că o voi nimeri din prima, dar pot schița viitorul blogosferei din perspectivă proprie.

Video

Conținutul video are succes în afară, însă la noi lucrurile încă nu s-au dezvoltat suficient de mult. În afară de Răzvan Baciu, cel care a și investit ceva bani în aparatură, nu prea văd pe nimeni luând în serios treaba asta. Eu mizez pe video, iar în viitorul apropiat voi opta pentru un DSLR entry level cu capacități de filmare cel puțin HD (cum ar fi un Nikon d3100).

Creșterea calității articolelor

De la această categorie se exclud bloggerii mari (vezi Arhi), care pe lângă articolele relevante mai scot și câte o dumă pentru a relaxa audiența. Bloggerii în ascensiune vor pune accentul pe articole reușite, muncite (cel mai bune exemple în acest caz sunt Alex Tunaru și Toma Nicolau. Încercând să-mi impun punctul de vedere într-un articol de-ale lui Horea Badău, subliniam că blogurile tradiționale nu vor muri, deoarece vizitatorii au nevoie în continuare de conținut de calitate.

Bani investiți în blogosferă?

Ieri a vuit Twitter-ul cu o sumă enormă investită în blogosferă anul trecut: €415.000. Las la o parte suma respectivă și răspund la întrebarea “Vor mai investi agențiile bani în blogosferă?”. Logic vorbind răspunsul este “Da”, datorită unor motive simple. Bloggerii care acum fac bani din blogosferă și-au format o audiență fidelă, deci și-au asigurat și statutul de lideri de opinie. Tot ce contează este o analiză a produselor și a serviciilor dintr-o perspectivă personală (cu bune și rele), pentru că nu cred că există produse și servicii corecte. Țin minte că la #ziuaz mă rugam să nu fie vorba de lansarea vreunei lanterne despre care trebuia să scriu după cu patos și admirație.

Publicul e sensibil la rahaturi, mai ales că servesc zilnic aceeași porție consistentă din presă, așa că cei care vor să facă bani și ajung să testeze produse vor atrage publicul prin opinii pertinente. Ergo articole bine plătite.

foto


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Cotidiene

Cum să nu te prindă toamna cu nădragii lăsați în propriul magazin online

E iulie, e vacanță, viața e mișto. Dar dacă te gândești că mai sunt abia 2 luni până la toamnă, îți dai seama că nu mai ai mult să pregătești campaniile pentru perioada în care Read more…

Cotidiene

Dacă aș fi primar (5): Ionuț e un jegos

Bine ați venit în seria de articole care nu propun autostrăzi suspendate, revoluție în trafic în 6 luni și zone metropolitane! Articolele “Dacă aș fi primar” cuprind idei simple, care pot îmbunătăți vizibil bunul mers Read more…

Cotidiene

Canicula a salvat Bucharest Food Festival

Sâmbătă a fost genul ăla de zi în care rufele s-au uscat într-o oră (sau poate chiar mai puțin). A fost și ziua în care am trecut pe la Bucharest Food Festival. S-a ținut în Read more…