Pentru că tineretul blogosferei începe să ia contact cu marile conferințe de social media, marketing, PR și ce mai vreți voi, iată niște chestii de bun simț pe care tânărul blogger trebuie să le aibă la el.

Internet mobil

Dacă ești invitat la conferințe, deci organizatorul investește în tine pentru a-i oferi expunere, nu are rost să te plângi că nu merge oaierlesu’. Materia ta primă este chiar calitatea de a fi conectat, iar în 2015 ai tone de opțiuni: stick-uri de internet care vin gratuit la abonamente de internet fix și extraopțiuni de net pe cartelă (1 GB de trafic 3G la Vodafone e €5, pentru €10 ai viteze 4G și 6 GB). Dacă ai trafic de neam prost și vrei să te venereze ceilalți tineri bloggeri care se plâng de lipsa WiFi, poți fi zeul lor cu un hotspot portabil.

Hosting pe bune

Eu am început treaba cu blogul pe un hosting gratuit care mergea ca racul atunci când nu era pe butuci. În 2010 am cumpărat domeniu, am luat un serviciu de hosting pe bani și de atunci am avut downtime minim (și ăla pe la 3 noaptea). Ideea din spatele acestei scurte povești este că, odată intrat la conferințe, e posibil ca un blogger mai mare (aka cu autoritate) să dea niște link-uri către tine. În momentul ăla n-ai vrea să îți pice blogul, oricât de mândru ai fi de faptul că nu plătești nimic.

O cameră bună

Dacă tot mergi pe la conferințe, nu strică să faci niște poze bune, pe care eventual să le postezi live. Da, telefoanele au avansat mult, însă uneori ai nevoie să ajungi mai aproape de omul care vorbește în fața ta. Și cum trendul este spre mirrorless, nici nu trebuie să cari de ditai DSLR-ul după tine. Un mirrorless bun începe de la 1350 lei. Dacă te avânți pe piața de second hand, te poți duce mult mai jos cu cheltuielile.

foto via Flickr

Categories: Relax

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

5 thoughts on “Chestii de bun simț de avut ca blogger”

Andrei Cenusa · March 4, 2015 at 22:30

Si eu am avut mai multe bloguri de-a lungul timpului si am folosit atat domeniu wordpress, cat si blogger. Insa mai bine e cu domeniu si hosting cumparat. Are un aspect mai curat linkul si denoti faptul ca esti profi.

dam167 · March 5, 2015 at 16:14

Scuză-mă, dar orice om are dreptul să se plângă. Nu mi se pare nimic deplasat în a avea pretenția de acces la wifi la o conferință – cu atât mai mult una orientată spre mediul online. Asta am vrut să fie un fel de introducere.
Nu vreau să comentez treaba cu hostingul, pentru că fiecare are nevoile lui. Oricât ai susține că ai nevoie de un domeniu al tău, tot degeaba dacă nu poți avea un site ca lumea.

Cât despre camera bună, degeaba o ai dacă nu o folosești. Și nu, nu mă refer doar la timp de expunere și diafragmă, mă refer la cadrele pe care le-ai făcut. Faptul că ai ridicat mâna să faci o poză unui om care vorbește la microfon nu impresionează pe nimeni – asta e valabil la orice conferință, indiferent cât de blogăr ești. Astfel de instantanee se pun pe rețele de socializare, unde pe la noi vezi câte o replică răzleață cu câte un clișeu – da, spus de ăla care vorbea acolo.
Văd că sfătuiești lumea să investească în echipament foto, dar vedem pe bloguri ”foto via Flickr”.

    Dan Pandrea · March 5, 2015 at 22:51

    Unu la mână: nu mai începe comentarii cu “scuză-mă”. E echivalentul lui “no offense” și e la fel de imbecil. Doi: da, fiecare are dreptul să se plângă, însă ai în articol 3 soluții pe care ți le propun pentru a scăpa de obiceiul ăsta prost. Și nu în ultimul rând, oricât de fotograf ai fi, mai ales la început, nu ai cum să prinzi atâtea cadre cât să fii acoperit la fiecare articol pe care îl scrii.

Dan Popescu · March 11, 2015 at 20:56

Cum e treaba cu organizatorul care investe in blogger? Daca e un blogger cu renume, da – poate primeste si un fee ca sa redea din conferinta si un material sau mai multe pre / post eveniment.
Daca e blogger tanar ce cacat investeste organizatorul? Costul invitatiei? LOL.

    Dan Pandrea · March 12, 2015 at 00:00

    Da, ai priceput cum sta treaba.

Leave a Reply

Related Posts

Relax

Cel mai important joc anunțat la E3

Uitați de FIFA, Spider-Man sau de ce a anunțat Ubisoft! Cel mai important joc anunțat la E3 este Age of Empires Definitive Edition sau varianta remasterizată în 4K! Și arată foarte, foarte bine! Puteți să Read more…

Relax

Cea mai tare chestie la PlayStation4

Mă uitam la evoluția gadget-urilor și revoluție nu prea mai are cum să fie în viitorul apropiat. În schimb, marii jucători pot adăuga funcții care să ajute cu adevărat utilizatorii. De exemplu, Sony a zis Read more…

Foto

Prin Brașov

Dacă tot e un weekend prelungit, am hotărât ca duminica să revăd Brașovul. N-am stat să explorez prea multe, că aveam de înfruntat Valea Prahovei mai târziu. Drept urmare, urcare pe Tâmpa, unde n-ar strica Read more…