Cel mai bun mod de a vedea un blockbuster la cinema este într-o zi de luni, undeva la prânz. Alături de alți maxim 10 oameni am văzut cel mai recent film produs de Marvel. Nu știu de ceilalți, dar eu am avut așteptări.

În primul rând pentru că filmul este considerat a fi cel mai bun din ce a produs Marvel până acum. În al doilea pentru că a reușit să încaseze în 4 zile mai mult decât a primit Justice League în 91 de zile petrecute în cinema-urile americane. Nu în ultimul rând – pentru că pune cultura africană la loc de cinste. Le iau pe rând.

Este Black Panther cel mai bun film produs de Marvel? Pentru mine nu. Primul Iron Man și Captain America: Winter Soldier rămân în top, la egalitate, însă Black Panther se apropie de ele. Fiecare dintre cele trei filme arată că filmele cu supereroi pot avea noi perspective. În cazul Black Panther, personajul principal este deja erou, iar provocările pe care le înfruntă sunt un pic mai nuanțate. Binele și răul nu sunt concepte separate, ci tangențiale. Pe alocuri chiar, acestea se și întrepătrund. Așa că tot filmul este definit prin replica dată lui T’Challa de regele T’Chaka:

You are a good man, with a good heart. And it’s hard for a good man to be a king.

Misiunea lui Ryan Coogler, regizorul filmului, a fost aceea de a construi o țară fictivă într-un mod cât mai realist. Pe lângă imaginea regatului, Coogler a avut o libertate de care alți regizori ai filmelor Marvel nu s-au putut bucura: a avut posibilitatea de a dezvolta personajele secundare. În afară de Rhodey, personajele secundare din Iron Man 3 sunt în ceață. Doctor Strange are aceeași problemă. Din fericire, Black Panther aduce în prim plan câteva personaje care, cel mai probabil, vor deveni centrale în următoarea fază de filme Marvel.

Shuri, sora mică a lui T’Challa, este considerată cea mai inteligentă persoană din lume. Da, chiar mai capabilă decât Tony Stark și asta la numai 16 ani! Cum Downey nu pare să continue în filmele Marvel după Avengers 4, este foarte posibil ca Shuri să devină inginerul și mecanicul următoarei generații de supereroi.

Okoye, generalul grupului de războinice Dora Milaje, este perfect capabilă să devină locțiitorul regelui, cât timp acesta va apărea în următoarele filme Avengers. În plus, Danai Gurira, actrița din spatele personajului, îi oferă carisma de care are nevoie pentru a da bine în Infinity War și ce vine după.

Astea sunt doar două, pe restul vă las să le descoperiți în film.

Personajul negativ nu este nici el rău. Iar pentru un film Marvel, asta e chiar o laudă. Michael B. Jordan a primit izbăvirea atât de necesară după oribilitatea numită Fantastic 4 și joacă un personaj cu care empatizăm pe alocuri. La fel ca în cazul lui Baron Mordo, Killmonger este antagonistul ce ar fi putut avea soarta unui erou.

La final, privitorii vor rămâne cu un mesaj important: africanii și afro-americanii au suferit timp de sute de ani, însă soluția nu este izolarea, ci construirea de punți/poduri.

Mergeți să-l vedeți în cinema, cât vă mai puteți feri de spoilere. Și ascultați albumul lui Kendrick Lamar.

 


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

Related Posts

Film

Deadpool 2 e o pauză meritată de la temele serioase pe care le-am tot văzut în filmele cu supereroi

Pentru că nu poți produce filme cu bătăi și pelerine la nesfârșit, Marvel Studios și Warner Brothers au abordat teme ceva mai ample în filmele lor. Practic, în ultimii 3-4 ani, filosofia din spatele personajelor Read more…

Film

Încasările Infinity War îmi arată că publicul încă vrea eroi

Spielberg zicea asta în urmă cu doi ani: “We were around when the Western died and there will be a time when the superhero movie goes the way of the Western. It doesn’t mean there Read more…

Film

I, Tonya și Infinity War, cu Sebastian Stan în fața publicului român

Sebastian Stan a venit în România și am avut bafta să-l văd două zile la rând. Prima dintre ele a fost dedicată filmului “I, Tonya”, cap de afiș al American Independent Film Festival. S-a râs Read more…