5 design-uri Nokia care arată la fel de bine și acum

scris de

in

Ați ieșit din butoiul cu melancolie după ce Nokia a anunțat varianta nouă a celebrului 3310? Dacă da, vă bag eu înapoi cu capul la fund, pentru că mai jos sunt 5 telefoane care arată la fel de bine ca în ziua în care au fost lansate.

Nokia 7280 – telefonul stilou

Nu a fost singurul telefon Nokia în această formă, dar îmi aduc aminte că a stârnit controverse majore. Avea o formă ciudată și, dacă aveați impresia că o tastatură numerică dă bătăi de cap când scrii mesaje, stați să vedeți cum era să scrii cu o rotiță.

A fost telefonul care a dat naștere seriei Art, gamă pe care Nokia a continuat-o mulți ani. În continuare, rămâne telefonul care naște întrebarea “de ce ți-ai lua unul?”. Apoi te uiți la el și îți dai seama că e genul de produs care naște o relație “love-hate”.

Nokia 7600 – lacrima lu’ Ovidiu

Dovada că echipele de designeri jucau “Adevăr sau provocare”, altfel nu-mi explic cum de a ajuns acest model pe piață. Dacă funcționalitatea telefoanelor de astăzi le face să arate bine, Nokia 7600 era telefonul pe care ți-l doreai pentru că era impractic.

Cu un ecran de 2″ pus între taste și o formă de lacrimă care, cel mai probabil, s-a născut după un consum sănătos de legale, Nokia 7600 a fost lansat în 2003 și costa cam $400.

Nokia 5700 XpressMusic – e ok să fii bipolar

Nu e primul telefon pe care Nokia l-a dotat cu jumătatea inferioară rotativă. În 2005, cu doi ani înainte ca 5700 XpressMusic să apară pe piață, Nokia lansa modelul 3250. Era desenat după modelul seriei N care începuse să prindă la public.

Dar, pentru că modele Nseries se maturizaseră, anul 2007 a văzut nașterea lui 5700 XpressMusic, un model mai rotund, mai colorat și centrat pe fanii muzicii (d’oh!). Era mare, era gros și, la mulți ani distanță, mă întreb ce rost aveau butoanele multimedia, când Symbian permitea controlarea player-ului și cu butoanele clasice.

În orice caz, Nokia 5700 XpressMusic rămâne unul dintre cele mai inedite telefoane produse de către finlandezi.

Nokia N90 – începutul video

Nokia ajunsese într-un punct în care putea să dezvolte game întregi de telefoane care să se vândă ca pâinea caldă. Am amintit mai sus seria Art, iar Nokia N90 a fost începutul celei mai de succes serii produse de finlandezi: Nseries.

Nokia N90 nu este primul telefon cu capabilități video, dar a lansat ideea că un gadget destinat apelurilor poate fi tot ce îți trebuie din punct de vedere multimedia.

Cameră de 2 megapixeli si sticlă Zeiss, sistem Symbian și o construcție ce se transforma aproape imediat în camcorder (deși nu se afla la prima iterație). Avea să revină câțiva ani mai târziu sub forma modelului N93.

Nokia 6820 – scoica și perla

Pe cât de nebunești erau unele idei ale finlandezilor, pe atât de practice se dovedeau a fi altele. De exemplu: cum bagi o tastatură qwerty în dimensiunile unui telefon candy bar?

Nokia 6820 a oferit răspunsul printr-un mecanism ce îmi aducea aminte de o scoică. Pentru a scrie mesaje like a boss, trebuia să ridici tastatura numerică și să o duci până deasupra ecranului.

Avantajul acestei soluții era ca puteai ascunde tastatura qwerty atunci când nu aveai nevoie de ea, un concept ce a stat la baza smartphone-urilor de azi. Telefonul a stârnit suficient interes cât Nokia să vină cu un urmaș: Nokia E70.

Viitorul Nokia

Mobile World Congress 2017 ne-a arătat ce rezervă viitorul finlandezilor: telefoane Android și mișcări de PR materializate în modele ce cauzează nostalgie. Bazat pe telefoanele de mai sus, Nokia are destul material cu care să lucreze, astfel încât să lanseze reiterații ale modelelor care, pe vremuri, erau în centrul atenției.

 

 


Comments

2 responses to “5 design-uri Nokia care arată la fel de bine și acum”

  1. Stii ce mi se pare foarte amuzant? Faptul ca multi bloggeri si jurnalisti de IT, care mai de care mai speșăl, si-a dat cu parerea despre noul Nokia 3310. Ca nu o sa prinda, ca e o mizerie, ca nu are x, ca e nu stiu cum si cel mai important ca nu o sa se cumpere. Articolul tau e singurul pe care l-am citit pana acum in care sunt trasate niste aspecte mai importante. Pentru ca nu vanzarea lui 3310 este importanta, ci faptul ca Nokia se poziționează.

    1. Rămâne de văzut cum se vor diferenția față de competiție. O fi noul 3310 drăguț, dar ei trebuie să vândă Android ca să facă bani. Mi-ar plăcea să văd Zeiss din nou pe camerele Nokia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.